Na ISS bude přelidněno, možná dorazí i olympijský oheň

Bajkonur/ISS - Kosmická loď Sojuz TMA-09M s tříčlennou posádkou dnes po necelých šesti hodinách od startu z kosmodromu Bajkonur zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). V tuto chvíli je na ISS šest kosmonautů. Na podzim by jich mohlo být dokonce devět - dojde totiž na „přímou rotaci“ posádek, kdy nová trojice přiletí na ISS dříve, než ta služebně nejstarší stanici opustí. Ruská média spekulují, že by za tímto manévrem mohla být snaha dopravit na ISS oheň pro olympiádu v ruském Soči.

Sojuz se spojil s orbitální stanicí zhruba ve 4:10 SELČ, asi 400 kilometrů nad jižní částí Tichého oceánu. Všechno šlo velmi hladce,„ konstatoval komentátor Kelly Humphries na televizi NASA. Z kazašské stepi Sojuz odstartoval v úterý ve 22:31 SELČ. Loď na ISS přistála už po šesti hodinách letu. Šlo teprve o druhý takový “expresní let". Dříve pouť na kosmickou stanici trvala téměř dva dny.

Na palubě Sojuzu dorazili Rus Fjodor Jurčichin, Američanka Karen Nybergová a italský kosmonaut Luca Parmitano. Na orbitálním komplexu doplní stávající posádku, Rusy Pavla Vinogradova a Alexandra Misurkina a amerického astronauta Chrise Cassidyho. Ti se mají z ISS vrátit v srpnu. Novou trojici na oběžné dráze čeká řada vědeckých experimentů. Jejich návrat na Zemi je naplánován na listopad.

Karen Nybergová, Fjodor Jurčichin a Luca Parmitano
Zdroj: ISIFA/Bill Ingalls/NASA/SIPA/

Ještě dříve ale na stanici zřejmě přiletí další trojice kosmonautů. „Tentokrát bude na palubě ISS po určitou, nepříliš dlouhou dobu devět kosmonautů,“ informoval šéf ruské raketové firmy Eněrgija Vitalij Lopota. „Dopravní loď Sojuz dopraví na stanici čerstvou posádku ještě v době, kdy na její palubě bude pracovat šest lidí.“

Dosavadní scénář předpokládal „nepřímou rotaci“, při níž trojice kosmonautů po zhruba půlročním pobytu palubu ISS opustila a až po jejich návratu na Zemi se na oběžnou dráhu vydala posádka nová. Na palubě ISS tak bylo vždy maximálně šest lidí.

Soči 2014
Zdroj: ČT24/ČT24/Sochi2014.com

Olympijský oheň ve vesmíru?

Ruská média spekulují, že příčinou „přímé rotace“ jsou blížící se zimní olympijské hry v ruském Soči. Moskva má zájem na tom, aby se olympijský oheň dostal i na oběžnou dráhu. Vynést ho tam má budoucí posádka ruského velitele Michaila Ťurina, zpět na Zemi by měla olympijský oheň dopravit posádka velitele Fjodora Jurčichina. Oficiálně zatím ruské úřady olympijský program ISS nepotvrdily.

Ruské Sojuzy jsou po předloňském ukončení programu amerických raketoplánů jediným prostředkem pro vynášení lidských posádek na oběžnou dráhu kolem Země. Americká firma SpaceX však vyvíjí vesmírné plavidlo, které by časem mohlo ruské stroje nahradit.