Čínu dojala záchrana novorozence zaklíněného v odpadní rouře

Ťin-Chua - Čínu uchvátil příběh novorozence, kterého záchranáři naštěstí živého vyprostili z odpadní záchodové roury. Záchranáře prý jako první zavolala přímo jeho matka. Ta se k dítěti nejprve nehlásila, až když na ni uhodila policie, přiznala, že dítě tajně porodila na toaletě. Žena svého činu podle policie lituje.

Dramatická záchranná akce se odehrála v čínském městě Ťin-Chua. Dvaadvacetiletá žena zavolala záchranáře kvůli dítěti v odpadové rouře. Nejprve se k němu nehlásila. Až když policisté našli v jejím pokoji dětské hračky a stopy krve a požádali jí, aby podstoupila lékařskou prohlídku, přiznala žena, že miminko tajně porodila ona. „Žena byla na místě po celou dobu záchrany. Když jsme se zeptali, přiznala, že je matka,“ citoval deník The Guardian policii.

Žena policii řekla, že si nemohla z finančních důvodů dovolit potrat. Při porodu jí pak údajně dítě vyklouzlo a zaklínilo se v odpadní trubce. Matka se ho sice snažila vyprostit pomocí tyče, aby dítě uvolnila, dokonce i spláchla, jenže mimino uvízlo v rouře. 

Dítě se pokoušeli vytáhnout z potrubí i hasiči. Jenže se jim to nedařilo. Uřízli proto celou část odpadních trubek. Celou část odpadu i s dítětem převezli do nemocnice, kde záchranáři společně s lékaři začali opatrně kousek po kousku rouru odlamovat, až se objevila drobná tvář novorozeněte. Dítě jako zázrakem přežilo.

Policie případ řeší jako možný pokus o zabití, zatím však není jasné, zda bude matka čelit obvinění z trestného činu.

Jednodenní „nemluvně 59“, pojmenované podle čísla inkubátoru, už pokojně spí a jí v porodnici ve městě Ťin-chua. Do nemocnice chodí první dary - kvalitní dětské mléko, oblečení a hračky. Nabídky k adopci ale personál odmítá.

Reportáž o nemluvněti 59 (zdroj: ČT24)