Hlas z Kyjeva: Praha chtěla zdiskreditovat prezidenta Janukovyče

Kyjev/Praha – Česko napomáhalo k diskreditaci ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. V ukrajinské mutaci časopisu Forbes to uvedl zástupce tamního generálního prokurátora Renat Kuzmin s tím, že na území ČR vznikaly na ukrajinské vedení kompromitující materiály, které chtěly Janukovyče obvinit ze smrti ukrajinského podnikatele. České ministerstvo zahraničí je hlasem z Kyjeva překvapeno, zároveň ho ale nechce přeceňovat; považuje ho za příspěvek do „vnitroukrajinské diskuse“.

 „Pro nikoho není tajemstvím, že například v Česku, které poskytlo politický azyl některým našim občanům, se vedly akce zaměřené na diskreditaci ukrajinských úřadů a osobně prezidenta Ukrajiny. Pod záminkou poskytnutí politického azylu se poskytoval prostor pro falšování vyšetřovacích materiálů,“ uvedl Kuzmin.

S odvoláním na bodyguarda bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmy Mykolu Melnyčenka tvrdí, že se v Česku „posuzovala možnost obvinit prezidenta Viktora Janukovyče z organizace vraždy Jevhena Ščerbaně“, vlivného podnikatele a politika v 90. letech. „Melnyčenkovi navrhovali stát se účastníkem této provokace, účastníkem falzifikace nahrávek, aby potvrzovaly tuto verzi. Nabízeli mu za to peníze. Melnyčenko udělal oficiální prohlášení, které prověřujeme,“ řekl zástupce prokurátor.  

Z organizace Ščerbaňovy vraždy ukrajinská prokuratura obviňuje vězněnou vůdkyni ukrajinské opozice Tymošenkovou, jejíž manžel získal v Praze azyl, podobně jako exministr hospodářství Bohdan Danylyšyn.

Nijak se nás to netýká, tvrdí Černínský palác

Slova ukrajinské prokuratury českou diplomacii překvapila. „Ministerstvo zahraničních věcí vyjádření prvního náměstka generálního prokurátora Ukrajiny Kuzmina s překvapením zaznamenalo a věří, že nebylo nijak vztaženo na Českou republiku,“ řekla serveru iHNED.cz mluvčí Černínského paláce Johana Grohová. „Jedná se o vnitroukrajinskou diskusi, která se naší země nijak netýká.“