Argentina a Chile s obavami hledí k doutnající sopce

Santiago de Chile - Chile a Argentina evakuují dohromady asi 3 000 lidí z okolí sopky Copahue. Úřady vydaly nejvyšší stupeň varování kvůli stále intenzivnější aktivitě vulkánu, jenž leží na hranici obou jihoamerických států. Mnoho lidí ale stále odmítá svůj domov opustit.

Chilské úřady v úterý evakuovaly asi 2 240 lidí z okruhu 25 kilometrů kolem sopky. Na argentinské straně se evakuace týká přibližně 600 lidí. „Teď je důležité, aby se ke všem lidem dostala informace, že evakuace je nezbytná. Musí být v bezpečí pro případ, že přijde velká erupce,“ říká policejní náčelník Victor Lobos.

Někteří z obyvatel oblasti kolem téměř 3 000 metrů vysoké sopky v Andách se však vzdálit odmítají. Nechtějí totiž opustit svých zhruba 21 000 kusů dobytka, řekl rozhlasové stanici Radio Cooperativa guvernér chilského regionu Bío-Bío Victor Lobos.

Policisté proto jednotlivé domácnosti obcházejí osobně a snaží se k odchodu z nebezpečné zóny přemluvit aspoň ženy a děti. „Jak bych mohla odejít a všechno tu nechat. Máme slepice, kočky. Všechno, co máme a milujeme,“ zoufá si Cristina del Carmenová. „Neodejdu. Pokud mám zemřít, bude to tady – u mě doma. Evakuovat se nebudu. I kdyby mě chtěli zabít, neodejdu,“ tvrdí další z místních obyvatelek Carmela Benitezová.

Sopka Copahue byla v nedávné minulosti aktivní několikrát. Naposledy vybuchla před více než deseti lety. Od prosince ale průběžně chrlí popel a dým.

Argentina a Chile se bojí sopky (zdroj: ČT24)