Fica už premiérování nebaví, chce být prezidentem

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico chce v příštím roce kandidovat na prezidenta. Podle slovenského deníku Hospodárské noviny to řekl vedení strany Smer-SD. List se odvolává na tři zdroje z této vládní partaje, podle kterých jde ale o důvěrnou informaci, kterou zatím nemohou oficiálně zveřejnit. Definitivní rozhodnutí totiž padne až na prosincovém sjezdu strany a bude souviset s reálnými šancemi na úspěch dosavadního předsedy vlády. Ficova strana informaci deníku oficiálně popřela.

Do prezidentského klání prý Robert Fico půjde jen v případě, že se mu do cesty nepostaví nebezpečný soupeř. „Nechce kandidovat, když nebude mít jistotu výhry,“ sdělil slovenskému listu nejmenovaný zdroj z premiérovy strany. Podle politologa Jána Baránka by Fica dokázala porazit jen bývalá premiérka Iveta Radičová. „Už ukázala, když kandidovala proti Ivanu Gašparovičovi, že dokáže mobilizovat voliče,“ uvedl Baránek. Politička získala ve volbách v roce 2009 téměř milion hlasů, v přepočtu téměř 45 procent.

Směr-SD informace deníku o Ficově kandidatuře popřel. „Vedení strany o tomto tématu nikdy nejednalo a premiér a předseda strany ani nikdy neinformoval (její) vedení o své ambici kandidovat na prezidenta,“ řekla mluvčí strany Monika Počátková. Dodala, že debatu o prezidentském kandidátovi strana zahájí na podzim a že její výsledek oznámí patrně na prosincovém sněmu.

O možné kandidatuře Roberta Fica na prezidenta se na Slovensku spekulovalo již delší dobu. S jeho účastí v hlasování počítaly i nejrůznější průzkumy. Podle posledního z nich by měl Fico postup do druhého kola prezidentských voleb prakticky jistý. Nicméně poté by nad ním zvítězila právě Iveta Radičová. Účast bývalé premiérky ale rovněž není vůbec jistá.

Radičová totiž ve všech rozhovorech odmítá, že by se chtěla znovu pokusit získat prezidentské křeslo.

Proč by chtěl Fico vyměnit premiérský post za prezidentský? „Fico je již unavený z hádek na všech frontách,“ uvedl pro Hospodárské noviny zdroj ze Smeru. Prezidentské volby se budou konat v březnu a v dubnu příštího roku a současná hlava státu, Ivan Gašparovič, v nich již kandidovat nemůže.