Bezpilotní letoun zabil v Pákistánu dvojku Talibanu

Islámábád - Při útoku amerického bezpilotního letounu na severozápadě Pákistánu údajně zahynul druhý nejvyšší velitel pákistánské odnože radikálního hnutí Taliban Valí Rahmán. Pokud by se tato zpráva tří pákistánských bezpečnostních činitelů potvrdila, znamenalo by to pro povstalce značnou ránu. Celkem při dnešním náletu v kmenovém území Severní Vazíristán přišlo o život sedm lidí, další čtyři utrpěli zranění.

Mezi mrtvými je prý i Valí Rahmán, který se podle bezpečnostních zdrojů z oblasti Severního Vazíristánu měl stát nástupcem velitele pákistánského Talibanu Hakímulláha Mahsúda. Dva pákistánští představitelé sdělili, že jejich informátoři viděli Rahmánovo mrtvé tělo. Třetí představitel řekl, že úřady odposlechly rozhovory mezi radikály, kteří o Rahmánově smrti mluvili.

„Toto je obrovská rána povstalcům a vítězství v boji proti nim,“ řekl jeden z pákistánských bezpečnostních činitelů. Mluvčí pákistánského Talibanu Ehsanulláh Ehsan bez dalších komentářů uvedl, že hnutí „nemá potvrzené zprávy“, že by byl Valí Rahmán zabit.

Jde o první útok amerických bezpilotních letounů od 11. května, kdy byly v Pákistánu všeobecné volby, v nichž otázka amerických náletů na pákistánské území hrála podstatnou roli.

Pákistánské ministerstvo zahraničí dnes znovu tyto nálety odsoudilo. „Vláda je nadále toho názoru, že útoky bezpilotními letouny jsou kontraproduktivní, mají za následek ztrátu životů nevinných civilistů, porušují lidská práva, národní suverenitu a územní jednotu,“ uvedlo ministerstvo.