Osmdesátiletý Japonec zůstává nejstarším pokořitelem Everestu

Káthmándú - Jednaosmdesátiletý nepálský horolezec Min Bahádur Šerčan vzdal pokus dobýt vrcholek Mount Everestu. Nejstarším pokořitelem nejvyšší hory světa tak dál zůstává osmdesátiletý Japonec Joičiró Miura.

Japonec dobyl vrchol Everestu minulý týden a stal se tím jeho nejstarším pokořitelem. K vrcholu ale už v tu dobu stoupal o rok starší nepálský horolezec, takže Japoncův rekord byl celou dobu v ohrožení.

Šerčan ale musel svůj pokus vzdát kvůli zhoršujícímu se počasí v Himálajích, kde koncem května končí hlavní jarní horolezecká sezona a v červnu přicházejí monzunové deště, kdy jsou výstupy nemožné.

Bahádur Šerčan
Zdroj: ČTK/AP/Binod Joshi, File

Nejstarším mužem na Everestu se Šerčan stal už v roce 2008 ve věku 76 let a tento titul držel až do minulého týdne, kdy mu ho vzal právě Miura. Šerčanův pokus svého seniorského horolezeckého protivníka opět překonat ale nevyšel.

Miura se díky Everestu dostal na stránky novin už v 70. letech. Stal se totiž prvním člověkem, který z Mount Everestu sjel na lyžích, a to z výšky 8 000 metrů za brždění padáku. O jeho jízdě vznikl dokumentární film Muž, který sjel z Everestu na lyžích, který byl oceněný Oscarem.