Z věznice se proboural pěti dveřmi, teď je znovu polapen

Paříž - Po šesti týdnech dopadla francouzská policie Rédoina Faida, který v dubnu pozoruhodně uprchl z věznice Sequedine u Lille. Použil trhavinu, kterou zlikvidoval několikery dveře. Nakrátko také zajal čtyři rukojmí. Policie ho zatkla v hotelu jihovýchodně od Paříže, kde několik dní bydlel s komplicem. Faid je recidivista, v minulosti byl ve vězení za loupeže, naposledy za vraždu policistky.

Francouzská policie po šestitýdenním pronásledování zatkla v noci na dnešek recidivistu, který v dubnu uprchl z přísně střežené věznice. Čtyřicetiletý Redoin Faid nebyl za mřížemi žádným nováčkem. V 90. letech spáchal tři loupeže, ukrýval se pak ve Švýcarsku a Izraeli. Jenže v roce 1998 byl zatčen a odsouzen na 30 let. 

Když si odseděl třetinu, dostal se na svobodu. Tehdy napsal autobiografickou knihu Lupič aneb Z předměstí k velkému zločinu, kde popsal svou dosavadní kriminální kariéru. Stal se celebritou, vystupoval dokonce v televizi. 

Jenže v roce 2010 oprášil své staré řemeslo a opět se vydal na dráhu zločinu. Zavraždil městskou policistku, a mířil tak znovu do vězení. Po třech letech měl ale zřejmě vězeňského života dost. Zosnoval proto plán útěku. 

Nastražil výbušniny a odpálil patery dveře, se zbraní v ruce zajal pět lidí, z toho čtyři byli dozorci, a z vězení nakonec pláchl. Podle policie si útěk pečlivě naplánoval. Vyšetřovatelé se teď snaží zjistit, zda mu někdo pomáhal. Ministerstvo vnitra navíc prověřuje, zda ostraha věznice Sequedin nepochybila.