Mamutí krev zvyšuje šance na naklonování

Moskva – Ruští vědci našli na arktickém ostrově zmrzlou mamutici. I když není nález zamrzlého pravěkého obra nic zvláštního, tentokrát je přeci jen objev výjimečný. Zachovala se totiž i krev, což prý výrazně zvyšuje šance na naklonování potomků tohoto prehistorického zvířete.

Ruští vědci dnes oznámili, že v ostatcích mamutí samice ve věčně zmrzlé půdě na arktickém ostrově Malyj Ljachovskij nalezli krev. „V Rusku se objevují mamuti prakticky každý rok. Tato expedice ale poprvé mířila k samici v tak dobrém stavu,“ řekl šéf expedice Semjon Grigorjev. 

Mamutice zemřela podle odborníků asi před 10 až 15 tisíci lety ve věku asi 60 let. „Je to ten nejpodivnější případ v mém životě,“ řekl. „Jak jen krev mohla zůstat tekutinou? Má přinejmenším 10 tisíc let! I svalové tkáně byly rudé jako čerstvé maso. Tento objev nám dává reálné šance najít živé buňky, které mohou umožnit mamuta naklonovat,“ prohlásil Grigorijev.

Unikátní nález vědci vysvětlují jedinečnými podmínkami, které umožnily po tisíce let zachovat ostatky samice v tak dobrém stavu. „Nejspíš spadla do díry plné vody, anebo do bažiny, ve které uvízla do poloviny své výšky. Spodek těla zmrznul,“ objasnil Grigorjev s tím, že na horní část těla mamutí samice si zřejmě pochutnali tehdejší predátoři.