Kusajr v obležení volá o pomoc

Damašek/Bejrút - Syrští povstalci ve městě Kusajr požádali o vojenskou a zdravotnickou pomoc. O město bojují několik dní proti syrské armádě a také libanonskému Hizballáhu. Sýrie údajně dostala první dodávku ruských protiletadlových raket S-300. Podle libanonského listu Al-Achbár to řekl syrský prezident Bašár Asad v rozhovoru, který má dnes odvysílat televize libanonského Hizballáhu. Jedno z velmi ojedinělých Asadových veřejných vystoupení mají večer vysílat i syrské státní televize.

Syrští povstalci volají z Kusajru o pomoc. „Máme v Kusajru 700 raněných a 100 z nich potřebuje kyslík. Město je obklíčeno, takže se do něj nedostane zdravotní materiál a pomoc,“ tvrdí jeden z nich Málik Ammar. Opozice Kusajr držela několik měsíců, jenže v posledních dnech se po útoku armády musela stáhnout.

Podle svědků jsou boje tak intenzivní, že lidé musejí pohřbívat mrtvé jenom v noci, kdy palba utichá. Lidem už pomalu docházejí psychické i fyzické síly. Zdejší lékaři nemají prostředky na ošetřování raněných. Často musejí rovnou amputovat končetiny.

„Ošetřoval jsem raněného, který ztratil mnoho krve a měl sotva hmatatelný pulz. Operovali jsme ho a on je stále v bezvědomí. Došel nám kyslík a jeho přátelé po třech vdechovali do dýchací trubice, aby ho udrželi naživu. Teď už si nejsou tak jistí, zda je to pro něj to nejlepší. Začínáme si pro některé raněné přát smrt, abychom zkrátili jejich utrpení,“ říká lékař Zajn.

Kusajr leží u libanonské hranice a je strategický pro obě strany konfliktu - opozice tudy dostávala zbraně přes Libanon, vláda zase město potřebuje pro udržení tras do západních částí státu, obývaných vládnoucími alávity, a také pro zachování spojení s Hizballáhem v Libanonu.

Sýrie dostala rakety z Ruska

„Sýrie obdržela první dodávku ruských protiletadlových raket systému S-300. Zbylé rakety dorazí brzo,“ řekl údajně Asad. Podle Moskvy jde o dodávku obranných prostředků, rakety prý nejsou určené k útoku. Rusko navíc žádné nové kontrakty prý se syrským režimem neuzavřelo, jde jen o dodávku podle staré smlouvy.

Velké obavy z těchto raket má přitom Izrael. „Pro nás je to zjevné ohrožení,“ řekl izraelský ministr obrany Moše Jaalon. Rakety mají totiž dosah 200 kilometrů. Strach má Izrael především z toho, aby rakety nepadly do rukou protiizraelských skupin. Odborníci pak upozorňují na to, že instalace raket by mohla případně ztížit snahy o vytvoření bezletové zóny.

Ruský protiletecký systém S-300
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Asad v televizi promluví v době zesílené mezinárodní aktivity zaměřené na vyřešení syrského konfliktu, který si už vyžádal na 94 tisíc mrtvých. Tyto snahy ale narážejí na rozpory mezi oběma nepřátelskými syrskými stranami i na nejednotnost mezinárodního společenství.

Opozice nebude jednat, pokud neskončí masakry

USA a Rusko se snaží Damašek a zástupce opozice přivést k jednacímu stolu na mezinárodní konferenci plánované na červen do Ženevy. Syrská vláda svou účast přislíbila, exilová opozice ji ale podmínila dohodou o Asadově odstoupení. Syrský ministr zahraničí ovšem ve středu prohlásil, že Asad zůstane prezidentem nejméně do voleb v příštím roce, v nichž může znovu kandidovat.

Syrská opozice dnes v Istanbulu oznámila, že se nepřipojí k mezinárodním politickým rozhovorům o řešení krize, dokud budou v Sýrii pokračovat masakry. Mluvčí opoziční koalice Chálid Sálih dnes prohlásil, že nemá smysl pořádat mezinárodní konferenci o politickém řešení, jestliže v Sýrii pokračují masakry a jestliže na její půdě bojují členové Hizballáhu a také Íránci.

Předseda syrské národní koalice George Sabra: „Nebudeme se účastnit žádné konference, dokud Írán a Hizballáh neukončí invazi do Sýrie.“

Podmínky účasti syrské opozice na jednáních v Ženevě dnes kritizovalo Rusko. „Dělá to dojem, že národní (opoziční) koalice a její regionální spojenci dělají vše pro to, aby zmařili zahájení politického procesu,“ komentoval jednání syrské opozice ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

K projednání podrobností chystané mezinárodní konference o Sýrii se 5. června sejdou v Ženevě zástupci Ruska, USA a OSN.

Generální tajemník OSN, Pan Ki-mun:

„Jsem velmi znepokojený, že se do konfliktu zapojili bojovníci z Hizballáhu. Mým naléhavým poselstvím je okamžité zastavení bojů. Okamžité musí začít politický dialog.“

Rada OSN pro lidská práva se postavila v rezoluci proti zapojení cizích bojovníků do konfliktu v Sýrii. Kritika se týká především libanonského hnutí Hizballáh. Jeho bojovníci bojují na straně Bašára Asada. 

„Důrazně odsuzujeme nedávné prohlášení Hasana Nasraláha, které potvrzuje aktivní roli ozbrojenců Hizballáhu v bojích o Kusajr i v dalších částech Sýrie. Jde o nepřijatelnou a nebezpečnou eskalaci situace v Sýrii,“ komentuje to mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.