Běloruská KGB zadržela cizího špiona

Minsk – Běloruská kontrarozvědka KGB zadržela muže podezřelého ze špionáže pro cizí stát. Údajný špion byl dopaden minulý týden v okamžiku, kdy prý od svého komplice přebíral utajované informace.

Detaily o kontrašpionážní operaci nechtěl šéf KGB Valeryj Vakulčyk s ohledem na pokračující vyšetřování zveřejnit. Uvedl, že podezřelý byl zatčen v hlavním městě. Pro jaký stát pracoval, ale nechtěl specifikovat.

Běloruskou KGB její kritici označují za hlavní nástroj autokratického režimu prezidenta Alexandra Lukašenka v boji s demokratickou opozicí. Při pátrání po cizích agentech bývá velmi usilovná. Zatím poslední úspěch ohlásila loni v listopadu, kdy byl zatčen obyvatel města Navapolacka na severu země Andrej Hajdukov. Soud s ním se podle šéfa KGB připravuje, ale nebude přístupný veřejnosti.

Podle běloruského opozičního serveru Charta-97 není Hajdukov ve skutečnosti vězněn za špionáž. Pravým důvodem jsou údajně jeho politické aktivity. Dvaadvacetiletý muž se angažuje v běloruském neformálním hnutí mládeže a zadržen byl při distribuci opozičních tiskovin.