Brusel si podal Španělsko, kde odmítají ošetřit turisty

Brusel - Evropská komise podnikla právní kroky proti Španělsku poté, co některé španělské nemocnice odmítly bezplatně ošetřit občany unie, přestože měli Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). Podle komise Španělsko možná neplní své závazky plynoucí z unijního práva. V této fázi oficiálně požádala španělskou vládu o poskytnutí informací o celé záležitosti. Je to první krok v proceduře porušení unijního práva, která by mohla vést k žalobě a pokutě. Španělsko má nyní dva měsíce na to, aby odpovědělo.

EHIC, který občané unie dostávají od své zdravotní pojišťovny, zajišťuje cizincům ve státní nemocnici stejnou nutnou a neodkladnou péči jako místním. Tato péče je ve Španělsku bezplatná. Přesto řada španělských nemocnic především v turistických oblastech žádala v mnoha případech zaplacení na místě.

K Evropské komisi se dostaly stížnosti na 20 španělských nemocnic, kde lékaři odmítli ošetřit občana EU, dokud nezaplatí. „V některých případech byli dokonce lidé ponecháni v bolestech v hale, dokud nezaplatili nebo neuvedli detailní údaje o svém cestovním zdravotním připojištění,“ řekl mluvčí eurokomisaře pro zaměstnanost a sociální věci Lászla Andora. Většinu stížností podaly ke komisi společnosti nabízející soukromé cestovní připojištění. Tvrdí, že za nutnou péči ony platit nemají. Jednu stížnost podal i občan EU.

Komise se Španělskem komunikuje v této záležitosti již od roku 2010. Španělské úřady, potýkající se s nedostatkem financí, uvedly, že podnikly některé kroky k řešení problému, ale stížností na tamní nemocnice ze strany občanů EU neubylo. Podle médií se případy odlišného přístupu zdravotnických zařízení k místním občanům a k turistům z jiných zemí EU objevují vedle Španělska také v Portugalsku, v Itálii a v Řecku.

Praktiky nemocnic podle mnohých souvisejí s ekonomickou krizí, která zasáhla zejména jih Evropy. Česká europoslankyně Olga Sehnalová hodlá Evropskou komisi interpelovat. „Chci vědět, kolik evidujeme problematických případů v Evropě a kdy komise zveřejní slibovaný návrh řešení. V neposlední řadě mě také zajímá, zda se stejná pravidla o zdravotní péči budou vztahovat i na Chorvatsko, které do EU vstupuje letos 1. července,“ uvedla.

Cizinec by měl být ošetřen podle právních předpisů dané země. Čeští turisté by se před cestou do ciziny měli informovat, jak je to v dané zemi s povinností platit za péči hotově. Například ve Francii platí lidé péči hotově a pojišťovna jim účet proplatí. Vztahuje se to i na turisty. V Řecku zdravotnická zařízení sice jsou veřejná, ale v současnosti i místní platí za péči hotově. Ve Španělsku se státní nemocnice z hlediska plateb změní v době letních prázdnin v privátní a účtují za péči hotově. Po prázdninách se vrátí k původní smlouvě.