Nepokoje na stockholmských předměstích způsobily škody za 150 milionů

Stockholm – Na 50 milionů švédských korun (zhruba 150 milionů Kč) odhaduje stockholmská radnice škody způsobené požáry a dalšími incidenty při nepokojích na předměstích švédské metropole v uplynulém týdnu. Podpáleno bylo kolem 150 aut a desítka budov, zatčeno bylo na 50 lidí, z nichž většina byla policii dobře známá, bilancovala radnice.

Více než týdenní nepokoje vypukly ve Stockholmu 19. května, když ve čtvrti Husby, kde 80 procent populace tvoří přistěhovalci, policisté zastřelili 69letého muže, který jim hrozil mačetou. Podle místních organizací tento čin vyprovokoval hněv mladých lidí, kteří si stěžují na rasistický přístup úřadů a policejní šikanu. Nepokoje, jež v zahraničí poškodily pověst Švédska jako mírumilovné země s vysokou životní úrovní, vyvolaly v zemi debatu o asimilaci přistěhovalců. Ti představují zhruba 15 procent z asi devítimilionové populace země.

Švédská média označila za hlavní příčiny násilností nezaměstnanost, neuspokojivou bytovou situaci imigrantů, sociální vyloučení a rozmáhající se chudobu.

Vydáno pod