Syrský prezident potvrdil dodávku ruských raket jen nepřímo

Damašek/Bejrút – Syrský prezident Bašár Asad večer v jednom ze svých ojedinělých televizních vystoupení nepřímo potvrdil, že Sýrie už obdržela první dodávku ruského protiletadlového raketového systému S-300. Jeho vyjádření bylo vágní a lišilo se od předem zveřejněných výňatků. Zdůraznil ale, že syrské ozbrojené síly odpoví na jakýkoliv další izraelský zásah v Sýrii. Prohlásil rovněž, že bude kandidovat v prezidentských volbách v roce 2014, „jestliže si to syrský lid bude přát“.

„(Zbrojní) kontrakty s Ruskem nemají souvislost se současnou krizí a Rusko je odhodláno je splnit. Všechno, co jsme s Ruskem dohodli, se uskuteční - a část z toho se už uskutečnila,“ řekl Asad s tím, že Rusko se cítí být nadále vázáno vojenskými kontrakty uzavřenými s Damaškem před vypuknutím konfliktu v Sýrii.

Podle výňatků, které předem poskytla televize Al-Manar, prezident Asad v připraveném rozhovoru údajně řekl, že Sýrie obdržela první dodávku ruských protiletadlových raket systému S-300 a že zbylé rakety dorazí brzo. Asadovo vystoupení odvysílané večer bylo ale mnohem vágnější a od předchozího oznámení televize patřící hnutí Hizballáh se lišilo. Asad v něm jen potvrdil, že Rusko nedávno splnilo některé ze svých zbrojních kontraktů, o raketovém systému S-300 se ale konkrétně nezmínil.

Nejmenovaný zdroj blízký ruskému ministerstvu obrany podle agentury Reuters řekl, že Rusko ještě moderní protiletadlový systém Sýrii nedodalo. „Sám raketový hardware“ dosud ještě není v Sýrii, „určité části kontraktu už ale možná byly splněny,“ řekl tento zdroj bez dalších podrobností.

Asad v předtočeném televizním rozhovoru, který večer vysílala televize Al-Manar patřící libanonskému hnutí Hizballáh, dále řekl, že „v zásadě“ souhlasí s vysláním zástupců na mezinárodní mírová jednání o řešení krize v Sýrii. Jakákoliv dohoda, která by z nich vzešla, ale musí být předložena ke schválení v referendu, zdůraznil jako jedinou podmínku účasti zástupců jeho vlády na chystané mezinárodní konferenci v Ženevě. 

V rozhovoru, který odvysílaly i syrské státní televize, Asad rovněž prohlásil, že je pevně přesvědčen o vítězství vládních sil v syrském vnitřním konfliktu. Oznámil, že bude kandidovat v prezidentských volbách v roce 2014, „jestliže si to bude přát syrský lid“.

Prezident také řekl, že se v Sýrii projevuje „jasný lidový tlak“ na otevření fronty odporu proti Izraeli na okupovaných Golanských výšinách. Přispívá k tomu podle něj několik faktorů, „včetně opakovaných případů izraelské agrese“.

Bašár Asad v rozhovoru pro televizi Al-Manar
Zdroj: ČTK/AP/Al-Manar Television

Rusko dodávky S-300 nezruší

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v úterý prohlásil, že přes kritiku Západu a Izraele Rusko ohlášenou dodávku nejmodernější verze S-300 nezruší. Systém podle něj odradí „horké hlavy“ od případné zahraniční intervence. Izrael se cítí ohrožen, protože syrská armáda tak získá systém, který by mohl ohrozit jeho letadla. Pohrozil, že na dodávku S-300 adekvátně zareaguje.

S-300 má dolet 200 kilometrů a je schopen sestřelit několik cílů zároveň. Zkomplikuje kromě jiného pokus zřídit nad určitou částí Sýrie bezletovou zónu, jak žádá opozice.

Komentář Michaela Romancova (zdroj: ČT24)
Vydáno pod