Lotyšsko drsně: Za kouření u dětí hrozí kriminál, pokuta a odebrání potomků

Riga - Lotyšský parlament schválil novelu protikuřáckého zákona, do níž se dostal paragraf o trestní odpovědnosti rodičů za kouření v přítomnosti dětí. Autoři novely zdůrazňují, že zákon neznamená automatické odebrání dětí z rodin kuřáků - nové paragrafy prý mají pomoci lidem uvědomit si, jak moc kouření škodí zdraví, a přimět je více myslet na zdraví potomků. Zákon ještě musí podepsat hlava státu.

Kouření v restauracích a barech se v Lotyšsku dostalo „mimo zákon“ již v květnu 2010, později některá města zakázala i kouření na balkonech a v otevřených oknech a teď mají přijít na řadu i domácnosti. „Škodlivý zlozvyk se staví na úroveň domácímu násilí, sexuálnímu zneužívání a jinému zacházení, které může ohrozit zdraví či život dětí,“ poznamenal internetový deník gazeta.ru. Jako dítě se chápe každá osoba mladší 18 let a za kouření v její přítomnosti zřejmě bude hrozit až tříleté vězení či pokuta ve výši 60 minimálních platů, nemluvě o hrozbě odebrání dětí.

Nápad vzešel ze sdružení lotyšských lékařů. Jeho šéf argumentuje tím, že rodiče, kteří si neuvědomují nebezpečí tabákového dýmu, obvykle mají i jiné problémy, včetně alkoholismu a narkomanie. Nepřiměřenosti „zločinu a trestu“ se prý obává i ministerstvo spravedlnosti.