Syrská armáda zaútočila u Kusajru na humanitární konvoj

Damašek - Syrští vojáci dnes napadli evakuační konvoj z města Kusajr a zabili sedm lidí. Ke Kusajru dorazilo 1 000 nových bojovníků opozice. Proti povstalcům, kteří město drželi asi rok, nyní stojí dobře vyzbrojené jednotky syrské armády a také libanonského Hizballáhu. Během bojů dnes na severu země zemřeli tři cizinci - Američanka, Brit a zřejmě Kanaďan. Informace o zabité občance USA prověřuje pro americké úřady české velvyslanectví, protože USA svůj zastupitelský úřad v Sýrii kvůli bezpečnosti uzavřely.

Z Kusajru je po několikadenních silných bojích potřeba evakuovat 800 raněných. Aktivista Hádí Abdalláh sdělil, že byl v konvoji s evakuovanými civilisty, když na něj vojáci začali pálit ze zbraní a kulometů. „Ženy a děti skákaly z aut a utíkaly ve strachu pryč,“ popsal situaci. Při tomto útoku prý bylo zraněno 80 lidí.

Jeden z náletů na Kusajr prý zničil tamní nemocnici, takže ranění jsou ošetřováni v domě, v němž byla zřízena provizorní klinika. Lékaři ale nemají dostatek léků a na 800 raněných lidí chtějí evakuovat.

O tom, že opozice vyslala k městu 1 000 nových bojovníků, hovořil nynější vůdce opoziční koalice George Sabra. Zdroj zpravodajské stanice BBC ale řekl, že je to přehnaný údaj. Zpráva podle BBC odporuje předchozím informacím o tom, že je město obklíčeno vládními vojsky.

Kusajr leží v provincii Homs u hranice s Libanonem. Svou polohou je významný pro vládu i opozici - obě strany si chtějí zachovat přístup k hlavnímu tahu do Libanonu a vláda také k pobřežním oblastem, kde žijí její stoupenci ze sekty alávitů. Povstalci údajně v minulých dnech museli vyklidit dvě třetiny města, ale stále drží centrum. Poprvé se podařilo do města dorazit tak velké skupině posil a opozice doufá, že za nimi budou následovat další bojovníci.

V bojích padli tři cizinci, ČR prověřuje smrt Američanky

Na severu Sýrie přišli o život tři cizinci - Američanka, Brit a patrně Kanaďan. Bojovali údajně na straně syrské opozice, podle níž byli zastřeleni v autě. Zrovna si prý fotili pozice syrské armády na silnici poblíž města Idlib. Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) přitom padli do léčky syrské armády.

Nejmenovaný americký představitel řekl, že USA „oceňují úsilí vynaložené českou misí jménem občanů“ USA. České ministerstvo zahraničí sdělilo, že český zastupitelský úřad se nyní snaží získat k případu nezbytné podklady. Na základě jejich posouzení bude podnikat další kroky, řekl mluvčí Černínského paláce Karel Šrol. Podle Českého rozhlasu se velvyslanectví snaží zajistit vydání ostatků mrtvé ženy do USA, avšak situaci komplikuje to, že v Sýrii je už víkend.

Syrská státní televize ve čtvrtek informovala, že v provincii Idlib přišli o život tři občané západních zemí včetně jedné Američanky a jednoho Brita. Třetí zabitou osobu neupřesnila. Našly se u nich prý zbraně, vlajka fronty an-Nusra a mapy vládních objektů. Televize označila cizince za možné špiony. List Guardian s odvoláním na syrského důstojníka uvedl, že v případě třetí osoby šlo zřejmě o Kanaďana, protože u něho byl nalezen mobilní telefon s mnoha odchozími hovory do Kanady.

Na webu syrské televize Al-Chabár byly zveřejněny fotografie zabitých cizinců a jejich dokumentů.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) již informoval rodinu americké oběti. Třiatřicetiletá Nicole Mansfieldová pocházela z města Flint ve státě Michigan a před pěti lety přestoupila na islám. Podle FBI bojovala v občanské válce na straně vzbouřenců. „Jsem z toho zdrcená,“ řekla novinářům teta Mansfieldové Monica Speelmanová. Mansfieldová byla podle ní svobodná matka a měla osmnáctiletou dceru. „Nemyslela jsem si, že by mohla tak klesnout a snažit se někomu ublížit.“

Zabitým Britem je podle syrských státních médií Ali Manasifi, narozený v roce 1990. Podle britských ochránců lidských práv muž měl u sebe pas, v němž měl uvedeno londýnské bydliště. Byl prý muslim a mohl spolupracovat se syrskými povstalci. Jeho tělo mají nyní syrské úřady.

USA svého velvyslance odvolaly z Damašku v roce 2011. Do roku 2012 využívaly pro své zastoupení velvyslanectví Polska, které ale loni svou ambasádu podobně jako mnoho dalších evropských států uzavřelo. Česká republika své zastupitelství v Damašku stále má. Podle amerického ministerstva zahraničí na českém velvyslanectví funguje americká zájmová sekce, ale vyřizuje pouze velmi omezenou agendu. Nevydává například pasy ani víza. Mohou se na ni obracet Američané, kteří potřebují konzulární pomoc, a to jenom v pracovní době. Pro ostatní služby se musejí obracet na americká velvyslanectví v blízkých zemích - Jordánsku, Egyptě a Turecku.

Moskva pošle Asadovi desítku MiGů

Podle Sergeje Korotkova, generálního ředitele firmy, která letadla vyrábí, se jedná o stroje MiG-29MM2. Korotkov řekl, že v Moskvě je nyní syrská delegace a dojednává detaily kontraktu. Poradce prezidenta Vladimira Putina prohlásil, že Moskva má právo dodávat syrské vládě zbraně, nedodá jí prý ale žádné systémy spadající pod mezinárodní zákaz.

V souvislosti s ruskými zbrojními dodávkami se nyní hovoří o protiletadlovém raketovém systému S-300. Syrský prezident Bašár Asad ve čtvrtek naznačil, že část těchto raket, jejichž prodej byl dohodnut v minulosti, už do Sýrie dorazila. Neupřesnil, zda šlo o komponenty, nebo o rakety samotné. O Asadově prohlášení se ale pochybuje.

Interfax dnes s odvoláním na zdroj z ruského zbrojního průmyslu napsal, že rakety nebudou do Sýrie dodány dříve než na podzim. Zdroj agentury prý také sdělil, že dodávka bude závislá na vývoji situaci v Sýrii.

List Washington Post ve čtvrtek zveřejnil zbrojní poptávku, již prý Damašek zaslal v březnu do Ruska s požadavkem co nejrychlejšího vyřízení. Na seznamu je 20 000 samopalů, 20 milionů zásobníků munice, automatické pušky, granátomety, granáty a odstřelovací pušky.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

An-Nusra je na seznamu teroristů

Rada bezpečnosti OSN zařadila syrskou radikální frontu an-Nusra k teroristickým organizacím. Neměly by se k ní dostat zbraně, má zmrazené účty a její členové nemohou cestovat do zahraničí. RB OSN skupinu nepovažuje za novou teroristickou organizaci, ale za odnož irácké al-Káidy.

Podle americké delegace nebyl žádný z 15 členů RB OSN proti. An-Nusra bojuje spolu se syrskou opozicí proti syrské vládě, avšak jejím cílem není jenom svržení režimu, ale nastolení islámského státu v Sýrii. Právě její účast v bojích je zdrojem obav, že by případná zbrojní pomoc syrské opozici mohla padnout do rukou těmto radikálům.