Turecká policie pozatýkala 12 lidí podezřelých z terorismu

Ankara - Turecká policie zatkla 12 osob podezřelých z terorismu. Místní média napsala, že jde o syrské radikály z fronty an-Nusra, kteří v Turecku plánovali útok. Úřady to ale oficiálně nepotvrdily. Podezřelí byli zatčeni ve čtvrtek v Istanbulu a v jižních provinciích Mersin, Adana a Hatay poblíž hranic se Sýrií. Po výslechu policie šest lidí propustila. Rada bezpečnosti OSN dnes zařadila frontu an-Nusra k teroristickým organizacím.

Několik tureckých deníků napsalo, že zatčení patří k frontě an-Nusra a při domovních prohlídkách se u nich našlo malé množství nervového plynu sarin. Guvernér provincie Adana Hüseyin Cos pouze uvedl, že úřady zabavily chemikálie, které byly poslány na expertizu. Zprávy o sarinu popřel.

An-Nusra bojuje proti režimu v Damašku, ale jejím cílem není pouze svržení vlády, nýbrž nastolení islámského státu. Hlásí se k al-Káidě a Rada bezpečnosti OSN ji dnes zařadila k teroristickým organizacím.

Turecko sdílí se Sýrií hranici dlouhou 900 kilometrů a už delší dobu čelí důsledkům dva roky trvajícího konfliktu v Sýrii. Ankara se obává, aby se boje nepřelily na turecké území. Obavy zesílily po květnovém útoku v tureckém pohraničním městě Reyhanli, při němž zahynulo 51 lidí. Turecko útoky připsalo skupině napojené na syrskou tajnou službu, Damašek to ale odmítl.