Kancléřka Merkelová někde šetří, jinde rozhazuje

Berlín – „Papežkou všech dlužníků“ nazvala německá opozice kancléřku Angelu Merkelovou, která čelí obrovské vlně kritiky i z vlastních řad. Zatímco v Evropské unii prosazuje tvrdá úsporná opatření, doma před volbami slíbila rozdat desítky miliard eur na vylepšení důchodů, zvýšení příspěvků na děti a na další sociální opatření, na něž slyší hlavně voliči opoziční levice.

Opozice pravicové političce vyčetla, že zamlčela, kde na svá předvolební lákadla vezme prostředky. Podle propočtů deníku Handelsblatt by splnění slibů, které kancléřka prosazuje do volebního programu svých křesťanských demokratů (CDU), státní pokladnu stálo 28,5 miliardy eur (373 miliard Kč). Jsou mezi nimi vyšší daňové odpočty na děti a mladistvé, štědřejší důchody pro matky a lidi, kteří nejsou schopni pracovat, větší příspěvky na děti nebo zavedení stropů u některých nájmů.

Týdeník Stern v komentáři na svých internetových stránkách plán Merkelové označil za „průhledný populismus“ s cílem připravit hlavního volebního konkurenta SPD o nálepku sociální strany. Kancléřka si vysloužila kritiku sociálních demokratů a volební lídr Zelených Jürgen Trittin ji nazval „papežkou všech dlužníků“, protože „ani slůvkem nenaznačila, odkud na to vezme“.

Parlamentní volby se v Německu konají 22. září a Merkelová v nich usiluje o zisk třetího mandátu na vedení kabinetu. Ačkoli CDU spolu s bavorskou sesterskou stranou CSU v předvolebních průzkumech suverénně vedou s velkým náskokem před SPD a Zelenými, naděje kancléřčina bloku na pokračování ve vládě kalí slabá voličská podpora pro FDP.

Ale ani u členů CDU a koaličních liberálů z FDP se svými návrhy Merkelová příliš nepochodila. „Nemůžeme současně napadat plány Zelených na zvyšování daní a sami plánovat nové výdaje,“ ohradil se proti záměrům šéfky své strany místopředseda poslanecké frakce konzervativců Michael Fuchs. „Jediný rozumný volební dárek jsou stabilní rozpočty a stabilní měna,“ apeloval na kancléřku také člen vedení FDP Otto Fricke.