Proletí kolem nás asteroid, srážka ale nehrozí

New York – Krátce před jedenáctou hodinou večer proletí kolem Země velký asteroid. Přiblíží se na 5,8 milionu kilometrů, což je asi patnáctinásobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Planetka označovaná jako 1998 QE2 je mimo jiné zajímavá tím, že ji doprovází vlastní měsíc. Průlet nebude možné sledovat pouhým okem, řada observatoří ale plánuje událost živě vysílat přes internet.

I když srážka s asteroidem vůbec nehrozí, astronomové jeho přílet takřka 15 let od jeho objevení v srpnu 1998 netrpělivě očekávali, neboť ho nyní mohou podrobně a zblízka pozorovat. NASA ho od čtvrtka sleduje pomocí radaru, aby získal co nejlepší snímky. Ty se spíše než fotografiím podobají záběrům z ultrazvukového vyšetření.

Těleso 1998 QE2 je dlouhé asi 2,7 kilometru, což portál Space.com přirovnává k devíti zaoceánským parníkům, takže by v případě srážky mohlo zničit velkoměsto. Nynější přiblížení ale bylo největší minimálně pro příští dvě staletí. Měsíc, který asteroid doprovází, je zhruba 600metrový.

Radarové snímky pomohou odborníkům lépe pochopit povahu a vlastnosti asteroidů a také zlepšit výpočty jejich oběžné dráhy. NASA společně s dalšími kosmickými agenturami sleduje objekty, které mohou v budoucnu znamenat hrozbu pro Zemi. V roce 2016 chystá misi OSIRIS-REx, jejímž cílem je vůbec poprvé odebrat vzorky asteroidu a vrátit se s nimi v roce 2023 zpět na Zemi. Cílem sondy bude těleso 1999 RQ36.

Vydáno pod