Itálie hlásí první případ nákazy koronavirem

Řím – Itálie dnes ohlásila první případ nákazy novým koronavirem, který se šíří z Blízkého východu. Nemocným je 45letý muž, který přicestoval z Jordánska. Podle italského ministerstva zdravotnictví byl pacient s vysokou horečkou, kašlem a dýchacími potížemi převezen na pozorování do nemocniční izolace v Toskánsku.

Muž, který je pravděpodobně jordánské národnosti, ale má trvalý pobyt v Itálii, strávil v Jordánsku 40 dní. Tam se nakazil zřejmě od svého syna, který trpěl blíže neupřesněnou horečkou.

Nový koronavirus, který Světová zdravotnická organizace (WHO) označuje za blízkovýchodní syndrom virového onemocnění dýchacích cest (MERS-CoV), nakazil od září 2012 již desítky lidí, z nichž 25 zemřelo. Většinu případů registruje Saúdská Arábie, další oznámily také Katar, Jordánsko, Tunisko, Spojené arabské emiráty, Německo, Británie a Francie, kde před třemi dny zemřel jeden ze dvou nakažených.

Nový druh koronaviru způsobuje symptomy podobné nákaze virem SARS, jež se vyznačuje vážnými dýchacími obtížemi. MERS ale navíc vede k rychlému selhání ledvin. WHO zatím nemá dostatek informací o tom, jak se virus přesně šíří a co je jeho zdrojem. Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Šíří se zpravidla kapénkami při kýchání.