Policie rozehnala demonstraci proti kácení v istanbulském parku

Istanbul – Amnesty International odsoudila zásah proti demonstrantům v centru Istanbulu jako přehnaný. Turecká policie zde vodními děly a slzným plynem rozprášila několik stovek lidí, kteří pokojně protestovali proti kácení stromů v tamním parku kvůli výstavbě obchodního centra. Nejméně deset lidí bylo zraněno. Protesty se následně přelily do hlavního města Ankary, kde se změnily na protivládní demonstraci.

Demonstranti pod heslem „Okupujte Gezi“ kempovali na náměstí Taksim v evropské části Istanbulu už od pondělka, aby vyjádřili nesouhlas s plány vedení města. To povolilo rozsáhlou rekonstrukci několika objektů a stavbu nákupního centra, kvůli níž by mělo padnout asi 600 stromů v parku Gezi. Podle demonstrantů je ale park jedním z mála míst, kde se lze bavit venku, protože Istanbul je celý zastavěný vysokými budovami a obchodními centry.

Demonstrace se následně přesunuly i do Ankary, kde policie odpověděla s podobnou razancí. Davy lidí v hlavním městě žádají odstoupení premiéra Tayyipa Erdogana. Vadí jim současný postoj Turecka v otázce syrského konfliktu a protestují i proti nedávno zavedeným přísnějším pravidlům pro prodej alkoholu. Někteří aktivisté mluví o tom, že tento týden je pouhým začátkem velmi bouřlivého léta.

Policie rozehnala demonstraci v centru Istanbulu (zdroj: ČT24)