Důchodce z Filadelfie je zřejmě bývalý osvětimský dozorce

Berlín - Německá prokuratura chce požádat Spojené státy o pomoc při vyšetřování 88letého Johanna Breyera z Filadelfie, který je podezřelý, že sloužil jako dozorce SS ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Záměr dnes potvrdil státní zástupce v bavorském Weidenu Gerd Schäfer, jehož úřad vede vyšetřování osob podezřelých ze spáchání válečných zločinů.

Schäfer spolupracuje s německým ministerstvem spravedlnosti na přípravě žádosti, která má být hotová do dvou týdnů. Neupřesnil, jaké konkrétní pomoci se německé úřady v USA dožadují, ale podezřelého nástrojáře v důchodu je prý „třeba kontaktovat“. Obvinění Breyera z napomáhání k vraždě a jeho vydání do Německa doporučil Centrální úřad pro objasňování nacistických zločinů v Ludwigsburgu.

Johann Breyer
Zdroj: ČT24

Breyera se americké ministerstvo spravedlnosti léta marně snažilo zbavit amerického občanství a vydat ho do Německa. Je podezřelý z podílu na vyvraždění nejméně 344 000 Židů v Osvětimi-Březince. Sám Breyer údajně připouští, že v Osvětimi za 2. světové války byl, ale sloužil prý mimo samotný tábor a s vyvražděním zhruba 1,5 milionu lidí nemá nic společného.

Německá média počátkem dubna informovala, že úřad v Ludwigsburgu je na stopě 50 osvětimským dozorcům podezřelým z napomáhání k vraždě. Všem je dnes kolem 90 let.

Honba za nacistickými zločinci pokračuje (zdroj: ČT24)