Zbrojní embargo padlo, Británie připravená na dodávky povstalcům

Damašek/Londýn – Evropa může ode dneška dodávat zbraně syrským rebelům, přestalo totiž platit embargo, které to zakazovalo. A Velká Británie už dává vědět, že je připravená začít posílat zbraně syrským povstalcům, jestliže bude mezinárodní konference o Sýrii neúspěšná. Napsal to list Financial Times (FT).

I když po evropském jednání, na kterém se rozhodlo neprodlužovat embargo na dodávky zbraní do Sýrie, Velká Británie oznámila, že zatím žádný prodej zbraní neplánuje, zřejmě tomu tak úplně nebude. „Pravděpodobně začneme zbraně povstalcům dodávat do srpna. Očekávám, že západní mocnosti začnou opozici posílat lehčí zbraně v příštích dvou třech měsících. Povstalci potřebují munici, mnoho munice, aby mohli dále bojovat,“ řekl nejmenovaný britský představitel listu Financial Times. 

FT s odvoláním na nejmenovaného britského představitele napsaly, že Londýn počká na výsledek mezinárodní konference, která se má konat tento měsíc v Ženevě. 

O upořádání ženevské konference usilují Rusko a Spojené státy, jejich úsilí ale zatím maří postoj opoziční koalice. Ta odmítla na konferenci přijet, pokud nedostane záruku o brzkém odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada. Damašek a Rusko ale chtějí, aby Asad dokončil svůj mandát a zúčastnil se příští rok prezidentských voleb. 

Zatímco státy EU se zatím dodávat zbraně do Sýrie zdráhaly, Rusko razilo zcela opačnou politiku. Režimní jednotky vyzbrojuje Moskva, ta například dodala deset bojových letadel MiG-29. Mluví se taky o dodávkách protiletadlového raketového systému S-300. Podle Spojených států i Německa se tím zhoršila situace v regionu. „Vzkazujeme našim ruským kolegům - neohrožujte ženevskou konferenci. Dodávky zbraní Asadovu režimu jsou naprosto špatné,“ varoval německý ministr zahraničí Guido Westerwelle.  

Vydáno pod