Němci se také bojí velké vody

Berlín - Potíže se stoupajícími hladinami řek hlásí i další země ve Střední Evropě, především sousední Německo. Na částech Rýna a Neckaru kvůli velké vodě neplují lodě, kritická je situace na Muldě v Sasku. V Německu je kvůli povodním jeden pohřešovaný. U bavorského Buttenheimu už voda zaplavila i část dálnice. Obavy narůstají taky v Rakousku. V některých úsecích okolo Dunaje jsou připravené protipovodňové zábrany.

Vyplavené domy, voda na polích a polámané stromy. Lidé ve městě Stadtroda ve středovýchodní části Německa doufají, že to nejhorší už mají za sebou. Silné deště ale zatím neustávají. „Problémem tady je, že veškerá voda stéká přímo do řeky. Dokud bude hladina pod úrovní mostů, je to dobré. Ale jakmile se dostane přes pytle s pískem, rozlije se do silnice. A to už se tu začalo dít,“ říká obyvatel města Stadtroda Oliver Sprenger. 

Potíže hlásí i další německé oblasti. Na severu Bavorska voda vytopila několik sklepů. V tamním okrese Lichtenfels hasiči evakuovali obyvatele dvou domů. V Sasku, Durynsku a Sasku-Anhaltsku odstraňují hasičské sbory také stromy, které komplikují dopravu na silnicích. 

Lodní doprava na některých úsecích Rýna i Neckaru stojí. Na třicetikilometrovém úseku mezi švýcarským městem Rheinfelden a plavební komorou u alsaského města Kembs není Rýn splavný. Od pátečního odpoledne neplují žádné lodě ani na Neckaru mezi Stuttgartem a Heilbronnem. 

Kvůli vysoké hladině Mohanu ve Würzburgu zastavily úřady plavbu, pod vodou je tam několik ulic. V Maxau nedaleko Karlsruhe dnes hladina Rýna překročila hranici sedmi metrů, odpoledne se proto zastavila plavba. 

Německo se obává velké vody (zdroj: ČT24)

Situace se zostřuje také v Bavorsku. Pasov se připravuje na povodňovou vlnu a vylitím z břehů hrozí Dunaj také v Řeznu. Hladina Dunaje v Pasově podle vodočtu dosáhla 7,6 metru a v noci ještě dále poroste. Normální stav vody je tam 4,5 metru. 

V Bádensko-Württembersko je od pátku nezvěstný 46letý stavební dělník, který ve městě Bad Urach spadl do jednoho z přítoků řeky Erms. 

V Sasku, které hraničí s Českou republikou, i dnes hladiny řek dále stoupaly. Kritická je situace na Muldě a řece Bílý Halštrov (Weiße Elster), která pramení v Česku u hranic s Německem. Podle hydrometeorologů bude hladina stoupat až do neděle, na obou tocích proto zřejmě bude platit čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň výstrahy.

Bratislavě podle vodohospodářů hrozí záplavy, neboť hladiny Dunaje i Moravy stále stoupají. Ve slovenské metropoli dosáhla hladina Dunaje 6,6 metru, což je první stupeň povodňové aktivity. Vzestup Dunaje na Slovensku bude hrozit do poloviny nadcházejícího týdne, neboť v Alpách by mělo přestat pršet až v neděli.

Povodňové nebezpečí platí i v jihozápadních oblastech Francie. Podobně je na tom Rakousko, kde stále stoupá hladina Dunaje. Ten by mohl v následujících dnech způsobit záplavy také na Slovensku a v Maďarsku.