Kypr odebral občanství Asadovu bohatému bratranci

Nikósie - Kypr odebral občanství syrskému miliardáři a bratranci prezidenta Bašára Asada. Podle kyperského listu Filelefteros totiž Asadův bratranec Ramí Machlúf nepřestal syrskému prezidentovi poskytovat finanční pomoc.

Machlúf je Asadovým bratrancem z matčiny strany. Je považován za jednoho z nejvlivnějších Syřanů. Kypr mu udělil občanství v roce 2011, později ho poskytl i jeho ženě a třem synům. Loni v srpnu ale kyperská vláda rozhodla občanství rodině odejmout a právní orgány letos rozhodnutí schválily.  

Definitivně vláda odebrání občanství Machlúfovi stvrdila až tento týden. „Toto rozhodnutí bylo učiněno z veřejného zájmu,“ uvedl mluvčí kyperské vlády. Machlúf se navzdory výzvám k přezkoumání svého případu nedostavil a posílal za sebe právníky ze Sýrie a Paříže.  

Než v Sýrii začaly v roce 2011 protesty, působil ve více odvětvích, od bankovnictví po mobilní telefony a nemovitosti. Hned na začátku protestů lidé v jihosyrské Dará spálili pobočku jeho firmy Syriatel, která poskytovala mobilní služby.

Na Machlúfa se vztahují sankce USA i EU

Na Machlúfa se už od roku 2008 vztahují sankce, které na něj uvalily Spojené státy za korupci. Mezi osoby podléhající sankcím Evropské unie byl zařazen v roce 2011. V červnu téhož roku prohlásil, že končí s podnikáním a bude se věnovat jen dobročinnosti. Zmizel pak z veřejného života a neví se, kde teď je.  

O kyperské občanství Machlúf požádal v roce 2009. Podle tamní dokumentace má na ostrově majetek v hodnotě 320 tisíc eur (8,2 milionu korun) a více než 17 milionů eur má uloženo na pětiletých termínovaných účtech v kyperských bankách.