Vězněná punkerka z Pussy Riot ukončila hladovku

Moskva - Ruská punkerka Marija Aljochinová ze skupiny Pussy Riot ukončila po 11 dnech hladovku, kterou vedla na protest proti poměrům ve věznici, kde si odpykává dvouletý trest vězení za výtržnosti v pravoslavném chrámu. Aljochinová začala držet hladovku poté, co se nemohla osobně zúčastnit soudu, který řešil její žádost o podmínečné propuštění. Soud přitom leží naproti věznici.

„Jsem ráda, že Maša skončila s hladovkou a že vedení věznice splnilo její požadavky. Chtěla hlavně, aby dozorci přestali tlačit na ostatní spoluvězně a nepřímo tak vyvíjeli další tlak i na ni,“ komentovala propuštěná členka Pussy Riot Jekatěrina Samucevičová.

Aljochinová si kromě toho, že nemohla k soudu, stěžovala i na chování dozorců a na nelidské zacházení. Vadilo jí hlavně, že musí sdílet celu s těžkými zločinci a násilníky. Správa věznice v Bereznikách, kde si trest odpykává, na stížnost Aljochinové zareagovala jejím pětiměsíčním umístěním na samotku.    

Aljochinová se odvolala ke krajskému soudu

Zároveň Aljochová podle manžela druhé vězněné členky Pussy Riot podala odvolání proti rozsudku, který zamítl žádost o její propuštění.

Po týdnu hladovění byla Aljochinová přepravena „na pozorování“ do vězeňské nemocnice, kde ale odmítala jak jíst, tak brát léky, dokud vedení káznice neodvolá zpřísnění výkonu trestu. Aljochinová byla spolu s další členkou Pussy Riot Naděždou Tolokonnikovovou odsouzena na dva roky za to, že v Moskevském pravoslavném chrámu zahrály punkovou modlitbu proti Putinovi. 

Vydáno pod