Polská vláda chce obnovit rituální porážky

Varšava - Polští zpracovatelé masa hlásí hlubokou krizi. Jejich vývoz klesl skoro o dvě třetiny. Podle nich za to může zákon, který před půlrokem zakázal rituální porážku dobytka. Vláda ji teď pod tlakem zemědělců chce znovu povolit. Bude ale muset svést bitvu na poli parlamentu.

Podle ochránců zvířat je rituální porážka zvířat praxí, která už do moderní Evropy nepatří. Pro Židy a muslimy je ovšem něčím posvátným. Jde o usmrcení zvířete bez předchozího omráčení. Když ji loni polská vláda zakázala, brali to mnozí jako urážku.

V Polsku jde o citlivé téma. Tamní židovská komunita je malá - statisíce jejích členů vyvraždili nacisté během 2. světové války. Dotknout se starých tradic je proto hodně kontroverzní. „Najednou se k tématu začalo vyjadřovat mnoho lidí, kteří se dodnes o zvířata nezajímali. Každý třetí argument je antisemitský,“ reagoval Piotr Kaldčik, předseda Federace polských židovských obcí. 

Náboženské ohledy? Jde o tvrdé obchodní počty

Debatu ale nakonec nerozhodují náboženské ohledy. Jde o tvrdé obchodní počty. Polští zemědělci donedávna košer a halal maso ve velkém vyváželi - do Turecka, Izraele a dál na Blízký východ. Tzv. rituální produkty tvoří třetinu vývozu hovězího a 10 procent drůbežího masa. A částky se pohybují ve statisících eur. „Polsko na tom hodně ztrácí, v ohrožení je 5-6 tisíc pracovních míst, takže je to veliký problém,“ řekl předseda sdružení Polskie mieso Witold Choinski. 

Kazimierz Plocke, náměstek polského ministra zemědělství:

„Jen vývoz košer a halal hovězího masa přinesl v roce 2011 polským firmám zisk téměř 270 milionů eur. Máme zájem v tom pokračovat. Už jsme připravili návrh novelizace zákona, který by to umožňoval. Hledáme ale i jiné způsoby řešení.“

image_472936
Zdroj: ČT24

V časech, kdy mají polští zemědělci vážné problémy, musela vláda ustoupit. Obnovení rituálních porážek, za zpřísněných podmínek, už před měsícem znovu doporučila. Vládní rozhodnutí ale musí ještě potvrdit polský parlament. A na jeho rozhodnutí čekají polští zpracovatelé masa zatím marně.

Rituální porážka bude v Polsku možná opět legální (zdroj: ČT24)
Vydáno pod