OSN usiluje o humanitární koridor pro syrské civilisty

Damašek - OSN vyzvala syrskou vládu i povstalce, aby umožnili vytvořit humanitární koridor pro civilisty ze syrského města Kusajr. Kvůli těžkým bojům je tam uvězněno na 30 tisíc lidí, jejichž osud je nejistý. Syrský ministr zahraničí Valím Mualim řekl, že vláda pustí do Kusajru Červený kříž, až boje skončí.

„Celý svět to sleduje, (armáda i povstalci) budou povoláni k odpovědnosti, jestliže budou civilisté vystaveni krutostem,“ sdělil úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva Navi Pillayové. Podle úřadu je v Kusajru 1 500 raněných, kteří potřebují naléhavě lékařské ošetření a musejí být co nejrychleji evakuováni. Situace v Kusajru je obecně zoufalá," soudí úřad.  

Humanitární koridor lze vytvořit jedině, pokud s ním budou souhlasit obě bojující strany

Pillayové mluvčí Rupert Colville uvedl, že humanitární koridor lze vytvořit jedině v tom případě, že s tím budou souhlasit obě bojující strany. „Někteří z těch raněných určitě zemřou, jestliže nebudou urychleně ošetřeni. Měli by se dohodnout na přerušení bojů, nechat civilisty a raněné odjet a pustit do města alespoň nějakou pomoc. Civilisté tam potřebují potraviny a vodu,“ řekl Colville.  

Pomoci lidem v Kusajru je připraven Červený kříž. Mezinárodní výbor Červeného kříže v prohlášení uvedl, že civilisté a ranění zaplatí vysokou cenu, jestliže boje nebudou ukončeny. 

Syrský ministr zahraničí Valím Mualim informoval generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, že jakmile skončí vojenská operace, vláda do města Červený kříž pustí. Divil se tomu, že se svět zajímá o boje v Kusajru až teď, zatímco před 18 měsíci, kdy město obsadili povstalci, se nezajímal. Podle jeho výkladu teď vojsko Kusajr čistí od teroristů. Z téhož důvodu, tedy kvůli nezájmu světa o město v minulých bojích, Rusko zablokovalo v Radě bezpečnosti OSN rezoluci, kterou navrhla Británie když vyjadřovala obavy nad osudem civilistů. Rusko svůj postoj odůvodnilo tím, že OSN mlčela k situaci v Kusajru před 18 měsíci.

Kusajr je klíčový

O Kusajr bojuje proti opozici kromě syrské armády také libanonský Hizballáh, protože jde o klíčové město u libanonské hranice. Ani jedna strana nechce přijít o toto strategické místo, povstalci drželi Kusajr asi rok. Tvrdé boje o něj začaly v květnu. Naděje na politické řešení syrské krize je ale chabá. Spojené státy a Rusko sice chtějí uspořádat v Ženevě mezinárodní konferenci, ale syrská opozice si pro svou účast klade podmínky, které jsou pro Damašek nesplnitelné - chce záruku odstoupení prezidenta Bašára Asada a přeje si také, aby se bojovníci Hizballáhu stáhli ze Sýrie.  

Původně se počítalo s tím, že by se konference mohla konat v červnu. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius dnes ale uvedl, že se setkání může konat až v červenci. Chystanou konferenci přitom označil za „poslední šanci“. „Přeji si, aby se konala, a myslím, že by to mohlo být v červenci,“ řekl francouzským médiím.