Turecké protesty se zklidnily, v Istanbulu planou ohně

Istanbul - Situace v Turecku se po sobotních bouřlivých protivládních demonstracích trochu zklidnila. Včera bylo při protestech pozatýkáno téměř tisíc osob, dnes na několika místech v Istanbulu a v Ankaře lidé zapálili ohně. Jsou hlášeny i srážky s policisty. Turecký premiér Erdogan řekl, že není diktátor ani vládce národa, ale jeho sluha. Účastníky nynějších protestů označil za menšinové extremisty.

Několik set lidí se ráno shromáždilo v ankarské čtvrti Tunali. Oddíly pořádkové policie držely dav pomocí slzného plynu co nejdále od úřadu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Istanbulské náměstí Taksim, které je hlavním dějištěm protestů a také jejich důvodem, se poněkud zklidnilo, když z něj policie v sobotu stáhla obrněnou techniku. Na místě jsou ale po bouřích zdemolovaná a převrácená auta, rozbité sklo a kamení. Demonstranti zapalují ohně. 

Podle ministra vnitra Muammera Gülera se v sobotu konalo 90 protestních akcí ve 48 provinciích včetně Istanbulu a Ankary. Ve vazbě skončilo 939 osob. Vláda tvrdí, že při sobotních nepokojích bylo asi 70 lidí zraněno, zdravotníci ale hovoří až o 1 000 raněných v Istanbulu a dalších stovkách v Ankaře. 

Razantnost policie odsoudily USA i EU

Razantnost policejního postupu zaskočila nejenom Turky, ale také Spojené státy a Evropskou unii, které vyzvaly tureckou vládu k umírněnosti. Protesty původně začaly pokojně, jako akce odporu proti stavebním projektům v istanbulském parku Taksim, který je podle tureckých sdělovacích prostředků jednou z posledních zelených zón ve městě. V pátek protesty přerostly v bouřlivou protivládní demonstraci. Vláda premiéra Erdogana je totiž podle mnohých Turků stále autoritativnější. Mnozí z účastníků sobotních demonstrací požadovali Erdoganovu rezignaci, někteří z politiků vyzývají k mírněnějšímu postupu a k dohodě s demonstranty.

Vydáno pod