V čínské drůbežárně uhořela víc než stovka lidí

Peking – Nejméně 119 mrtvých a na šest desítek zraněných si vyžádal požár na drůbežích jatkách v Te-chuej v provincii Ťi-lin na severovýchodě Číny. Oheň vypukl kolem šesté hodiny ranní místního času a uvěznil zaměstnance uvnitř velkých betonových hal. Předpokládá se, že počet obětí bude dál stoupat.

Požár vypukl v době, kdy se střídaly směny a uvnitř bylo asi 350 lidí. Zhruba stovce z nich se podařilo dostat ven z farmy, jejíž brána byla zamčená. Záchranné práce ztěžuje složitá vnitřní struktura budovy, kde požár vypukl, a její úzké východy. Policie evakuovala oblast o rozloze čtverečního kilometru kolem farmy. Než začalo hořet, byly prý podle svědků slyšet tři exploze.

Podle prvních informací požár způsobil elektrický zkrat, později se objevily zprávy, že zřejmě začalo hořet v šatnách dělníků. Místní hasičský sbor udal jako příčinu neštěstí únik čpavku. Do poledních hodin místního času se z větší části podařilo oheň uhasit a záchranáři začali vynášet těla z ohořelých budov.

Drůbežářská farma s jatkami z roku 2009 u města Te-chuej, které se nachází zhruba 800 kilometrů severovýchodně od Pekingu, zaměstnává 1 200 lidí a produkuje 67 000 tun zpracovaných kuřat ročně.

Požár jen podtrhl problémy, které má Čína dlouhodobě s dodržováním bezpečnosti práce a požárních předpisů. Požární východy jsou v továrnách a dalších provozovnách často uzamčené či zablokované, a dodržování pravidel se dá snadno obejít podplacením úředníků. K jedné z nejhorších podobných katastrof v Číně došlo v roce 2000, kdy požár uvěznil stavební dělníky na diskotéce v nákupním středisku ve městě Luo-jang. Tehdy zahynulo více než 300 lidí.

Požár na drůbežích jatkách v Te-chuej
Zdroj: ČT24/Weibo/South China Morning Post