Zatím nic: Jediný zachovalý válečný bombardér zůstává pod vodou

Londýn – První pokusy o vyzvednutí německého válečného letounu Dornier, který se před 73 lety zřítil do Lamanšského průlivu, byly neúspěšné. V neděli večer museli experti akci přerušit a kvůli silnému větru se jim to nepovedlo ani dnes ráno.

Jediný známý dochovaný exemplář německého bombardéru Dornier Do 17Z objevili potápěči před pěti lety zhruba 30 metrů pod hladinou pět kilometrů od britského pobřežního města Ramsgate. Stroj byl sestřelen v srpnu 1940 během bitvy o Británii. Pilot Willi Effmert a střelec Hermann Ritzel tehdy přežili s těžkými zraněními, radista Helmut Reinhardt a druhý střelec Heinz Huhn při havárii zahynuli.

S ohledem na více než 70 let, která letoun strávil v moři, je podle expertů v pozoruhodně zachovalém stavu. Některé hliníkové součásti sice zkorodovaly, pneumatiky na podvozku ale zůstaly nahuštěné. Potápěči kolem letounu od počátku května budovali kovový rám, s jehož pomocí stroj vyzdvihnou z moře. Je při tom třeba maximální opatrnosti, protože by se letadlo mohlo zlomit. Celá akce by měla v přepočtu vyjít zhruba na 20 milionů korun. Stroj by se poté měl stát vzácným exponátem muzea Britského královského letectva RAF v Londýně. V muzeu zaujme významné místo vedle britského bombardéru sestřeleného v téže bitvě.

Bombardovací a průzkumný letoun Dornier Do 17, přezdívaný pro úzký podlouhlý trup „létající tužka“, tvořil během takzvané bleskové války základ vzdušných sil německé Luftwaffe. Původně jej konstruktéři navrhli jako dopravní letoun a v roce 1934 poprvé odstartoval pro společnost Lufthansa. Ta ho ale pak kvůli příliš úzkému trupu odmítla. Vojenské letectvo po nutných úpravách učinilo z tohoto dvoumotorového hornoplošníku na začátku druhé světové války páteř svých bombardovacích sil. Toto období kulminovalo právě během bitvy o Británii, po níž dorniery uvolnily místo strojům Junkers Ju 88. Vyzvednutý letoun by byl jediný stroj tohoto typu, který se zachoval.

Bitva o Británii začala 10. července 1940 a skončila 31. října téhož roku. Zapojilo se do ní více než 2 900 britských a spojeneckých letců na zhruba 600 letadlech - což nebyla ani polovina z 1 750 letounů, které nasadili Němci. Navzdory početní převaze utrpěla Luftwaffe porážku, což se považuje za jeden z bodů zvratu druhé světové války.  

Vydáno pod