V USA mohou odebírat vzorky DNA bez soudního povolení

Washington - Američtí policisté mohou odebírat zadrženým lidem vzorky DNA, aniž by k tomu potřebovali soudní povolení. Podle Nejvyššího soudu USA je totiž odebírání genetického materiálu na stejné úrovni jako snímání otisků prstů. Policie tím dostává do rukou mocný nástroj a podle odpůrců verdiktu může zasahovat do soukromí zadržených.

Nejvyšší americká soudní instance zvrátila rozhodnutí odvolacího soudu státu Maryland, který loni prohlásil za nelegální odebrání DNA od Alonza Jaye Kinga. Ten byl v roce 2010 usvědčen ze znásilnění a dostal doživotí. Protože mu však policisté odebrali vzorek, aniž měli příkaz soudu, porušili podle odvolacího soudu americkou ústavu, jejíž čtvrtý dodatek chrání občany USA před neodůvodněnými zásahy do soukromí ze strany úřadů.

Více než dvě desítky amerických států však bez ohledu na tento dodatek již ve svých zákonech odebírání DNA lidem důvodně podezřelým ze spáchání trestného činu povoluje. Nejvyšší soud jim těsným poměrem hlasů pěti ku čtyřem dal za pravdu a stanovil, že tato praxe není v rozporu s ústavou.

Podle soudce Anthonyho Kennedyho mohou policisté odebírat vzorky, pokud mají zjevný důvod pro zatčení člověka podezřelého z vážného zločinu. DNA je podle něj stejně jako otisky prstů používána k identifikaci a není sama o sobě důkazem o zločinu. Identifikovat zadrženou osobu je legitimní zájem úřadů, dodal Kennedy.

Oponenti rozhodnutí argumentovali tím, že policie dostává do rukou velkou pravomoc a může nadměrně zasahovat do soukromí zadržených. „Nenechte se mýlit: kvůli dnešnímu rozhodnutí může být vaše DNA zahrnuta do národní databáze, pokud budete kdykoli zadrženi, ať už právem, či neprávem,“ prohlásil konzervativní soudce Antonin Scalia, který se při rozhodování přidal k liberálním členům soudu a postavil se proti odebírání DNA.

Americké úřady již dnes vytvářejí databáze vzorků DNA usvědčených zločinců. Nyní se jim otevírá cesta ke shromažďování genetického identifikačního materiálu od daleko většího počtu lidí.

Vydáno pod