Rusko obvinilo Gruzii ze zavlečení prasečího moru

Moskva - Studenou sprchou pro slibně se rozvíjející normalizaci vztahů mezi Ruskem a Gruzií je prohlášení ruského hlavního hygienika, který Tbilisi obvinil ze záměrné hospodářské sabotáže. Šéf ruské hygienické služby Gennadij Oniščenko řekl, že epidemie afrického prasečího moru, která se objevila v jižním Rusku, je výsledkem „plánované gruzínské diverze“.

Africký mor prasat je zákeřné, vysoce infekční virové onemocnění, které většinou končí smrtí napadeného zvířete. Z Afriky je občas zavlečeno do Evropy, v Rusku ho s přestávkami registrují od roku 2007. Výskyt byl zjištěn i v Bělorusku, do Evropské unie onemocnění podle dostupných údajů zaneseno nebylo.

„Není o tom pochyb, přišlo to z Gruzie,“ řekl hygienik. „Není to náhoda, jde o pečlivě naplánovanou akci, jejímž cílem je podkopat hospodářství jihu Ruska a severního Kavkazu,“ konstatoval.

Podle ruských expertů zanesli africký mor do Ruska divocí gruzínští kanci. První případy byly zjištěny v Čečensku, později se nákaza rozšířila do domácích chovů. Podle gruzínských veterinářů ale od roku 2007 žádné gruzínské prase africkým morem nakaženo nebylo.

Rusko a Gruzie podnikají po válce z roku 2008 opatrné kroky k normalizaci vztahů. V minulých dnech Gruzie do Ruska znovu začala vyvážet oblíbenou minerální vodu a připravuje se dovoz gruzínských vín. Obnovení dovozu potravin z Gruzie schválil právě Oniščenko.