Labe a Dunaj roznášejí dál vodní zkázu

Berlín/Bratislava - Hladiny rozvodněných řek na jihu Německa klesají, někde však ještě způsobuje problémy Rýn. Vyhrocená je naopak situace v Sasku, kde se na Labi připravují na povodňovou vlnu z Česka. Rakousko očekává na Dunaji rozsah záplav jako v roce 2002, problémy tento veletok způsobil i na Slovensku. Maďarsko kvůli Dunaji vyhlásilo povodňovou pohotovost a od středy očekává výraznější růst hladiny na svém území.

Na jihu i východě Německa povodně nadále sužují tisíce lidí. Zvlášť silně povodňová vlna udeřila na bavorské historické město Pasov, kde hladina Dunaje u soutoku s Innem dosáhla nejvyšší úrovně za více než 500 let. V pondělí večer kulminovala na více než 12,89 metru a pak začala pozvolna klesat. Absolutní rekord z roku 1501, tedy 13,20 metru, tak veletok v Pasově nepřekonal. Dnes kolem třetí hodiny odpoledne dosahovala hladina k rysce 10,85 metru.

Pasov dnes navštívila kancléřka Angela Merkelová. Přislíbila všem postiženým záplavami v Německu okamžitou pomoc 100 milionů eur, z toho polovina zamíří do Bavorska. Další pomoc poskytne bavorská vláda, podle tamního premiéra Horsta Seehofera chce jeho kabinet tuto středu schválit pomoc ve výši 150 milionů eur.

U bavorského Deggendorfu protrhl rozvodněný Dunaj několik hrází, u dalších se na protržení může už jenom čekat. Během odpoledne by mohlo dojít k evakuaci až 4 000 lidí.

V bavorském Řezně bylo vyhlášeno varování před živelní pohromou. Dunaj by měl překonat 130leté maximum a zaplavit několik ulic. Krátce po 15:00 SELČ ohlásil vodočet úroveň 682 centimetrů a vodohospodáři předpověděli další růst. Podle nejnovějších výhledů by se hladina mohla stabilizovat odpoledne. Obyvatelé bavorského města však podle radnice ohroženi nejsou. V jedné místní škole bylo preventivně zřízeno nouzové přístřeší se stovkami skládacích lehátek.

Ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko lidé v noci na dnešek s obavami sledovali řeku Sálu. Podle odhadů úřadů hrozí tomuto regionu horší povodně než při stoleté vodě z roku 2002. Město Halle se připravuje na nejhorší povodeň za posledních 70 let. Ve městě byly hráze zpevňovány pytli s pískem a systémem mobilních zábran.

Tvrdý zásah dostala i saská Grimma – historické centrum je zatopené, utéct musely 2 tisíce lidí. Místní mají přitom ještě v živé paměti ničivé povodně z roku 2002. „Můžete tu na každém kroku cítit, jaký nápor na psychiku to pro lidi je. Všechna ta hrůza se najednou vrátila, je to těžké,“ řekl k tomu německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich. 

Labe nabírá na síle

Mimořádně kritická je situace v Drážďanech. V Gohlisu přeteklo Labe hráz. Řeka zde stoupá rychlostí čtyři centimetry za hodinu. V Pirně deset centimetrů za hodinu. V saské metropoli dosahovala hladina řeky 7,42 metru. V příštích dnech se očekává kulminace na hodnotě kolem devíti metrů. Při katastrofálních povodních v roce 2002 to bylo 9,40 metru. Tehdejší výjevy zcela zaplaveného historického centra města by se však podle úřadů neměly opakovat.

Rakousko očekává stejnou katastrofu jako v roce 2002

Obyvatelé v Rakousku dnes s obavami očekávají kulminaci Dunaje, který by mohl dosáhnout hladiny ničivých povodních z roku 2002. Řeka prozatím stále stoupá, ale v podvečer vodohospodáři očekávají postupnou kulminaci. Dolnorakouské i hornorakouské úřady již evakuovaly stovky domů v ohrožených oblastech. Zatopen je například historický Melk.

Situace v rakouské metropoli, kterou chrání systém kanálů zvaný Nový Dunaj, prozatím není dramatická, řeka se nicméně vylila v přístavištích Albern ve vídeňském okrese Simmering a Lobau na protějším břehu.

Ve Vídni je k zásahu připraveno 18 900 hasičů a tisícovka vojáků, některé přístavní objekty už byly zaplaveny. Ve Vídni bylo dopoledne uzavřeno několik silnic, mimo jiné úsek dálnice A4, která spojuje město s Maďarskem.

Bratislava čeká v Dunaji 10 metrů

Hladina Dunaje v Bratislavě v poledne vystoupala na více než dvojnásobek normálu a přiblížila se k hranici devíti metrů. Meteorologové odhadli, že bude stoupat až do čtvrtečního odpoledne a že možná pokoří hranici deseti metrů. To by znamenalo překonání rekordu z roku 2002, kdy se zastavila na úrovni 991 centimetrů.

„Bratislava s předstihem dokázala postavit všechny protipovodňové bariéry, které by měly zvládnout tisíciletou vodu,“ informoval zpravodaj ČT David Miřejovský. Jenže i tak hrozí, že zůstane část Bratislavy odříznutá.

Úřady varovaly obyvatele Devína, aby se připravili na to, že po silnicích se patrně nedostanou do svých domovů. „Upozorňujeme lidi, aby s tím počítali a přizpůsobili se situaci. Odříznuti od světa budeme asi dva dny,“ tvrdila starostka Devína Ľubica Kolková. Tamní mateřská i základní škola byly zavřeny. V případě zaplavení silnic do této městské části, kde žije kolem tisícovky obyvatel, by při převozu lidí a zboží měla pomáhat armáda.

Na příval vody se připravují všechna města u slovenského úseku Dunaje, kde platí nejvyšší výstraha před povodněmi. Výrazně stoupla také hladina řeky Moravy, která v okrajové části Bratislavy přesáhla hranici sedmi metrů oproti obvyklým 2,5 metru.

Maďarský premiér Viktor Orbán v zemi kvůli rozvodněnému Dunaji vyhlásil povodňovou pohotovost. Výrazné zvýšení hladiny Dunaje očekávají Maďaři od středy, nejhorší bude situace o víkendu.

V Polsku voda stoupla ve Slezsku u hranic s Českem. Horské řeky se tam rozvodnily tak rychle, že místní mnohdy nestihli zareagovat. Povodněmi postižené země mají nárok na příspěvek z Fondu solidarity Evropské unie. Pomoc s odstraňování následků nabídlo Rusko.