Turecké protesty už mají druhou oběť, vicepremiér se omluvil

Istanbul - Turecký místopředseda vlády Bulent Arinc se omluvil demonstrantům, kteří byli zraněni během zásahu policie proti demonstraci v istanbulském parku Gezi. Zároveň ale odsoudil následnou vlnu protestů, ve které se protest proti přestavbě parku proměnil. Turecké protivládní demonstrace přitom mají druhou oběť. Dvaadvacetiletý muž zraněný během protestu na jihu Turecka zemřel v pondělí v nemocnici. Demonstrace se v posledních dnech stupňují, jde o největší protesty v zemi za poslední desítky let.

Protesty v Turecku se dál rozšiřují. Původně přitom šlo o klidné protesty proti kácení parku, který měl ustoupit stavbě obchodního centra a mešity. Teď už v ulicích rostou barikády, létají kameny a páchne slzný plyn. Protesty už mají také druhou oběť.

„Abdullaha Comerta vážně zranily střely, které vypálila neznámá osoba,“ uvedla NTV s odvoláním na vládu provincie Hatay, která sousedí se Sýrií. Podle prokuratury však pitva ukázala, že hlavou zemřelého neprošla žádná střela. Místo toho je v jednom místě lebka proražena, zřejmě po úderu nějakým předmětem.  

Pořádkové síly použily slzný plyn proti demonstrantům v Istanbulu i Ankaře, kde protesty proti vládě premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a jeho islámské Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) trvaly do pozdní pondělní noci.

Už v pondělí zaznamenaly úřady první oběť. Dvacetiletý Mehmet Ayvalitas zemřel poté, co do skupiny demonstrantů v Istanbulu najel taxík.

Podle vicepremiéra byl původní protest proti přestavbě parku Gezi v Istanbulu zcela legitimní. Omluvil se také lidem, kteří byli při zásahu policie proti protestujícím zraněni: „Nepřiměřené násilí, které bylo použito proti těm, kteří jednali s respektem k přírodě, bylo špatné a nespravedlivé. Těmto občanům se omlouvám.“ Ovšem následné protivládní demonstrace, v které poté protest přerostl, vicepremiér odsoudil: „Nemyslím si, že bychom se měli omlouvat těm, kteří vyvolali ničení veřejného majetku v ulicích, a těm, kdo se pokouší zabránit svobodě.“ 

Vicepremiér chce nicméně uklidnit situaci a plánuje se sejít s organizátory protestů proti přestavbě parku Gezi. Ministerstvo vnitra přiznalo, že za poslední týden se v zemi konalo už 235 demonstrací v 67 městech. Podle premiéra Erdogana jsou protestující napojení na extremisty: „Ty demonstrace nemají nic společného s kácením stromů nebo opravou parku. Stojí za tím ti,kteří prohráli ve volbách a teď zkoušejí jiné cesty. Rozhodně se to neděje ve všech městech a situace už se uklidňuje.“ Jenže vicepremiér volí mírnější slova a dokonce se za zásah policie demonstrantům omluvil.

Demonstrace podpořily i turecké odbory, které masovou akci „proti státnímu teroru“ vyhlásily na středu. Podle odborové Konfederace pracovníků ve státních službách (KESK) už mnohé turecké školy dnes kvůli stávce učitelů přestaly vyučovat. Stávku na středu kromě KESK vyhlásila i Konfederace revolučních odborů (DISK), největší turecká odborová centrála.

Zahraniční analytici upozorňují na to, že jde o střetnutí dvou různých kulturních skupin. Demonstrují hlavně mladí a kosmopolitně smýšlející lidé z velkých měst, zatímco Erdoganova islamistická strana se opírá především o voliče z venkova. Pořádkové síly demonstrace tvrdě potlačují, což už kritizovaly například i Spojené státy. Podle nevládních organizací a místních lékařů, které citovala agentura AFP, během pětidenních protestů utrpělo zranění jen v Istanbulu a v Ankaře přes 2 000 lidí. Vládní mluvčí dnes uvedl, že v celém Turecku je od začátku demonstrací hlášeno 300 zraněných.

Demonstrace už se odrazily i na tamní burze, kde akcie jenom za pondělí ztratily přes deset procent hodnoty.

Demonstruje už i sever Kypru

Protesty se rozšířily i na sever Kypru, okupovaný od roku 1974 Tureckem. Davy studentů vyšly do ulic turecké části Nikósie, demonstrace jsou hlášeny i z Famagusty a Morfu. Protestující skandovali hesla proti tureckému premiérovi Recepu Tayyipu Erdoganovi a na podporu demonstrantů proti „fašismu“ v Turecku. V Turky okupované části Nikósie zasáhla proti demonstrantům policie.