Matka, které nedovolili potrat, porodila – dítě krátce nato zemřelo

Salvador – Vážně nemocná žena, které salvadorské úřady nepovolily potrat, včera porodila holčičku. Lékaři provedli císařský řez. Dítě krátce nato zemřelo. V zemi je interrupce zakázaná, žena žádala soud o výjimku, protože dítě se vyvíjelo bez mozku a těhotenství navíc ohrožovalo její život. Matce totiž selhávají ledviny a má lupus. Jenže soud potrat nepovolil.

Skupina chirurgů v pondělí provedla nemocné ženě v Salvadoru císařský řez. Ženě se narodila holčička, která ale neměla prakticky vyvinutý mozek, trpěla totiž takzvanou anencefalií. Dítě po porodu bylo sice živé, ale asi po pěti hodinách zemřelo. 

Porod dvaadvacetileté ženy přezdívané Beatriz přitom vyvolal v zemi diskuse nad přísnými protipotratovými zákony. V zemi je interrupce zakázaná. Žena ale žádala soud o to, aby mohla potrat podstoupit, plod měl vývojovou vadu a navíc byla žena těhotenstvím ohrožená na životě.

Beatriz trpí lupusem, což je chronické onemocnění, které postihuje hned několik orgánů v lidském těle. Trpí ale i selháním ledvin. Právě tato onemocnění měla vliv na nedostatečný vývin jejího plodu. Soud přesto ženě interrupci nepovolil. Žena porod nakonec přežila a podle nevládní organizace ACDATEE se jí prý daří dobře. 

V zemi přitom vždycky tak přísné zákony neplatily. V roce 1983 bylo uzákoněno, že žena smí jít na potrat po znásilnění nebo při poškození plodu. V roce 1997 se situace ale změnila a zákony opět nepovolují potrat vůbec. 

Potraty jsou v Latinské Americe zakázány celkem v sedmi zemích – kromě Slavadoru jsou to ještě Dominikánská republika, Nicaragua, Chile, Honduras, Haiti a Surinam. Interrupci povolují na Kubě, v Guayaně, Puerto Ricu a Uruguayi, ovšem jen v případech incestu, znásilnění nebo v případě ohrožení života rodičky.