Znáš Istanbul United, Tayyipe?!?

Istanbul – Vlně protestů proti vládě Recepa Tayyipa Erdoğana ustoupila v Turecku i pověstná rivalita tří velkých istanbulských fotbalových klubů Galatasaraye, Fenerbahçe a Beşiktaşe. „Tayyipe, znáš Istanbul United? Od 31. května 2013,“ hlásá slogan na obrázku na Twitteru, kde bok po boku kráčejí městem stoupenci všech tří slavných tureckých klubů. Jiná fotografie ukazuje muže v modrožlutých barvách Fenerbahce, který si před slzným plynem kryje tvář šálou Beşiktaşe.

Na sociálních sítích kolují historky o fandech Galatasaraye, kteří pomohli příznivcům Fenerbahçe dostat se z policejního obklíčení. Jiná skupina fanoušků prý přispěchala na pomoc rivalům z Beşiktaşe, kteří zápasili s policií na březích Bosporu. Tento nebývalý jev označují znalci místní politické scény za varovnou známku sílících nepokojů v Turecku. Překvapil i místní média a vnesl nervozitu do řad stoupenců vlády.

Rivalita mezi fandy je za normálních okolností skutečně tvrdá. Kvůli srážkám fanoušků, které nezřídka přerůstají v násilnosti, nemá turecký fotbal v Evropě příliš dobrou pověst. Není tomu ani tři týdny, kdy byl na autobusové zastávce v Istanbulu ubodán k smrti fanda Fenerbahçe útočníkem v rudožlutých barvách Galatasaraye.

Pochody tisíců mladých lidí Istanbulem skutečně spíše než politickou demonstraci připomínají atmosféru ve fotbalové aréně. Protestující zpívají a skandují hesla, vytvářejí „mexické vlny“ a bučí na hlídkující vrtulníky. Klubovou hymnu Beşiktaşe si demonstrující přizpůsobili k obrazu svému, když ji rozšířili o text zesměšňující pořádkovou policii. „Sundejte helmy a zahoďte pendreky, pak se ukáže, kdo je silnější,“ skandují.