Dunaj překročil v Bratislavě deset metrů. A stále není konec

Vídeň/Bratislava - Rozvodněný Dunaj dosáhl v Bratislavě rekordní hranice 10,2 metru. Stalo se tak dnes ráno. Hydrologové přitom předpokládají, že hladina řeky by mohla při kulminaci vystoupit ještě o dalších pět centimetrů. Město ale zatím odolává a evakuace není nutná. Nejvíce postižená je okrajová část Devín. Povodně mají na Slovensku první oběť - nedaleko Gabčíkova našli záchranáři ve vodě lidské tělo. Situace je dál vážná v Německu i Rakousku. Ve Vídni by měl Dunaj kulminovat v noci na čtvrtek. Kritická je situace v Sasku, které zaplavuje Labe, i v Halle, kde řeka Sála vystoupala na čtyřsetleté maximum a úřady vyzvaly 30 000 lidí k evakuaci.

SLOVENSKO: Dunaj prolomil desetimetrovou hranici, čtvrtek bude nejtěžší

Dunaj ve slovenské metropoli ve středu odpoledne vystoupal na 993 centimetrů a o dva centimetry překonal svůj historický rekord. Večer se dostal dokonce na hranici deseti metrů. Vzestup hladiny se ale proti minulým dnům výrazně zpomalil. Podle meteorologů bude veletok v Bratislavě kulminovat ve čtvrtek odpoledne.

Město má ochránit nový systém protipovodňových stěn, který podstupuje první velkou zatěžkávací zkoušku od svého dokončení před dvěma roky. Protipovodňovou ochranu vojáci zpevňují pomocí pytlů s pískem. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik odhadl, že voda by mohla kulminovat zhruba půl metru pod nejvyšší úrovní protipovodňové ochrany města.

Nejohroženější lokalitou je v Bratislavě tradičně malá městská část Devín u soutoku Dunaje a Moravy. Úřady kvůli velké vodě silnice do oblasti uzavřely. „Obě přístupové silnice do Devína jsou zatopeny. Lidé, kteří se potřebují dostat do města, mohou využít vojenský speciál,“ řekla starostka Devína Ľubica Kolková. Dva armádní nákladní vozy tu v pravidelných intervalech jezdí po zaplavené silnici, na které je až několik desítek centimetrů vody. Podobnou situaci Devín zažil při povodních v roce 2002.

Kvůli hrozbě záplav Bratislava v úterý vyhlásila mimořádnou situaci, k evakuaci obyvatel úřady zatím přistoupit nemusely. Povodňová vlna podle dostupných informací zatím nezpůsobila žádné větší škody. Omezení v dopravě nebo pohybu lidí platí kromě Devína pouze v některých dalších lokalitách u Dunaje. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik odhadl, že voda by mohla kulminovat zhruba půl metru pod nejvyšší úrovní protipovodňové ochrany města.

Povodně si na Slovensku zřejmě vyžádaly první oběť. U vodního díla Gabčíkovo našli záchranáři lidské tělo.

RAKOUSKO: Ve Vídni se kulminace čeká v noci na čtvrtek

Ve Vídni se kulminace Dunaje očekává v noci na čtvrtek. Metropoli sice před velkou vodou navíc chrání systém kanálů zvaný Nový Dunaj, i tak již ale voda zaplavila přístavy Albern a Lobau.

V podunajském údolí Wachau, které leží mezi zatopeným Melkem a Kremží, řeka prozatím výrazně neklesla. V Kienstocku, asi 10 kilometrů před Kremží, dosáhla nakonec hladiny 10,78 metru, zatímco při ničivé povodni v roce 2002 to bylo 10,9 metru. V Hainburgu nedaleko Bratislavy museli záchranáři evakuovat 82 domů. Obec Bad Deutsch-Altenburg chrání před velkou vodou hráz vystavěná ze 30 000 pytlů s pískem. Korneuburg, který je asi deset kilometrů západně od Vídně, již ráno překonal stav z ničivých povodní z roku 2002, vodočet zde ohlásil 7,92 metru, v roce 2002 to bylo 7,89. Kulminace se očekává na osmi metrech.

NĚMECKO: V Pasově voda klesá, na Labi a Sále je to horší

V bavorském Pasově, který zaplavil Dunaj a jeho přítoky, hladina již sice o tři metry klesla, na jiných místech východního a jižního Německa ale řeky ještě stoupají. Dunaj úplně odřízl od okolí Deggendorf ležící asi padesát kilometrů severozápadně od Pasova. Podle hydrologů potrvá nejméně týden, než se voda vsákne do země. A pokud porostou teploty, hrozí na zatopených územích invaze komárů.

Labe dosáhlo odpoledne v Drážďanech výšky 8,50 metru; kvůli přívalové vlně z Česka bude stoupat dál, kulminace se očekává kolem čtvrtečního poledne ve výšce kolem devíti metrů. Při katastrofálních povodních v roce 2002 to bylo 9,40 metru. Saské ministerstvo životního prostředí nicméně dnes vyloučilo, že by Labe vystoupilo na tuto úroveň.

Kvůli stoupající hladině Labe musely Drážďany v noci na dnešek evakuovat dalších více než 600 lidí. Některé části města byly odpojeny od dodávek elektřiny. Dramatická situace panuje i v polabských městech v okolí Drážďan. Ve městě Riesa vystoupilo Labe na 8,74 metru a v pohraniční Schöně dokonce překročilo úroveň deseti metrů. V regionu Saského Švýcarska už muselo opustit své domovy okolo 11 000 lidí. Hladina Labe stoupá také dále po proudu v Braniborsku, ale tato spolková země prozatím žádné problémy nehlásí.

Voda zaplavila historické centrum Míšně a na velkou vodu se připravuje Magdeburk a města v Braniborsku a Dolním Sasku, kam by povodňová vlna měla dorazit do konce týdne. V Herzbergu na řece Schwarze Elster (Černý Halštrov) se protrhl asi 20metrový úsek hráze. Zacelení průrvy je obtížné, pytle s pískem na místo dopravuje armádní vrtulník. V Herzbergu platí čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň nebezpečí.

Sála ve městě Halle v Sasku-Anhaltsku překonala všechna maxima za posledních 400 let. V městské části Trotha již má řeka 809 centimetrů a podle vodohospodářů nadále poroste. Úřady počítají s tím, že voda zaplaví ve výšce jednoho metru ulice v historickém jádru Halle, úřady vyzvaly k evakuaci 30 000 lidí.

MAĎARSKO: Dunaj v Budapešti dosáhne maxima v pondělí

Dunaj v Budapešti bude podle nejnovějších propočtů vodohospodářů kulminovat v pondělí, tedy o den později, než se doposud předpokládalo. Očekává se, že hladina se zastaví na 875 centimetrech, nyní má zhruba o dva metry méně.

Maďarsko již v úterý vyhlásilo povodňovou pohotovost. V metropoli jsou již nyní uzavřeny silnice v blízkosti řek a s omezeními funguje i hromadná doprava. Růst hladiny Dunaje v oblasti Malého Žitného ostrova na severozápadě země u hranic se Slovenskem se podle všeho zastaví v sobotu, kdy řeka dosáhne 8,9 metru. V příhraničním městě Nagymaros se očekává kulminace v pondělí na 7,3 metru.

Reportér Markízy prý fixluje při informování ze záplav

Reportér slovenské televize Markíza Michal Hečko čelí kritice, že podvodem zdramatizoval povodňové zpravodajství ze Slovenska. Stoupající hladinu Dunaje chtěl doložit kamenem, z odvysílaných záběrů je ale díky lavičce v pozadí patrné, že kámen během reportáže přemístil. Hečko kritiku odmítá s tím, že změna byla nutná kvůli použití kabelového mikrofonu.

„Položíme kámen na jedno místo a za půl hodiny se podíváme, o kolik voda stoupla. Mezitím kámen samozřejmě přesuneme o kus dál na zaplavené místo, abychom situaci zdramatizovali,“ citoval portál čas.sk komentáře ze sociálních sítí k Hečkovu výstupu.

„Kvůli poruše mikrofonu jsme museli sáhnout po kabelovém, ten však délkou nestačil, proto jsme se přesunuli dál,“ vysvětlil Hečko. Ujistil ale, že si dával mimořádný pozor, aby zmíněný kámen umístil na stejnou výškovou linii. „Určitě nebyl posunutý výš ani níž,“ dodal.

Reportér Hečko dokumentuje stoupající Dunaj kamenem
Zdroj: ČT24/vas.cas.sk