K tureckým protestům se přidaly odbory: Ustupte, revolucionáři jdou!

Istanbul – Desetitisíce lidí se dnes v řadě tureckých měst zapojily do odborářských pochodů, které zorganizovaly dvě velké levicové odborové centrály. Stejně jako účastníci protestů, které paralyzovaly turecká města v uplynulých pěti dnech, i dnes demonstranti požadovali demisi premiéra Recepa Tayyipa Erdoğana.

V Istanbulu se proud odborářů spojil na centrálním Taksimském náměstí, jež se v minulých dnech stalo srdcem protivládních protestů. Hlavním městem Ankarou pochodovalo 10 000 lidí, kteří skandovali Ustupte, revolucionáři jdou! a Taksim je všude. Akci zorganizovala Konfederace pracovníků ve státních službách (KESK) a Konfederace revolučních odborů (DISK).

Nepokoje vypukly v zemi po tvrdě potlačené demonstraci z minulého týdne na protest proti kontroverznímu developerskému projektu spojenému s kácením stromů a výstavbou nákupního střediska a mešity v centru Istanbulu. Přerostly tak v protest proti Erdoğanově vládě tvrdé ruky a jeho snaze po větší islamizaci společnosti.

Erdoğan je na státní návštěvě v severoafrických zemích a do vlasti se má vrátit ve čtvrtek. Přestože účastníkům protestních akcí se v úterý za policejní brutalitu při zákrocích proti nim omluvil místopředseda vlády Bülent Arinç, davy nespokojených Turků čekají na premiérovo vyjádření.

Demonstranti už začali formulovat své požadavky, které novinářům tlumočil jejich mluvčí Eyüp Munçu. Požadují Erdoğanovu omluvu a demisi, rezignaci policejních šéfů Istanbulu, Ankary a dalších měst, posílení svobody projevu a zastavení plánů na realizaci kontroverzního developerského projektu v centru Istanbulu.

V tureckých městech tekla krev i v noci na dnešek

Násilné protivládní demonstrace se odehrávaly v tureckých městech i v noci na dnešek. Policie slzným plynem rozháněla protivládní demonstrace v Istanbulu a Ankaře, při potyčkách ve městě Hatay u hranic se Sýrií bylo pět lidí zraněno, z toho dva policisté. V úterý zde podlehl svým zraněním utrženým při demonstraci 22letý mladík.

Protestující se pokusili v Istanbulu a Ankaře prorazit k úřadům premiéra Recepa Tayyipa Erdoğana. Tisíce demonstrantů se shromáždily zejména na Taksimském náměstí v Istanbulu, které se stalo symbolem nejnovějších protestů proti vládě a jmenovitě proti premiérovi, které se rozšířily do desítek dalších tureckých měst. V Izmiru policie pozatýkala přes dvě desítky lidí kvůli údajnému podněcování protestů přes sociální sítě.

Turecko vře (zdroj: ČT24)