V moskevském metru hořelo, v dopravě panoval chaos

Moskva - Několik zraněných si vyžádal požár v jedné ze stanic moskevského metra. Kvůli hustému dýmu bylo evakuováno kolem 4500 lidí. Vznícení podle hasičů způsobil po osmé hodině ráno kabel vysokého napětí mezi dvěma stanicemi v centru metropole nedaleko od Kremlu. Další dvě stanice musely být kvůli dýmu také na čas uzavřeny. Plameny se podařilo uhasit po necelé hodině, událost nicméně v ruské metropoli vyvolala dopravní chaos.

Pomoc lékařů podle úřadů vyhledalo 45 lidí, kteří se nadýchali dýmu. Jedenáct z nich muselo být hospitalizováno, tři ženy kvůli otravě dýmem dokonce na jednotce intenzivní péče.

Vznícení podle hasičů způsobil kabel vysokého napětí mezi stanicemi Ochotnyj rjad a Bibliotěka imeni Lenina. Mezi nimi zprvu uvázla i jedna ze souprav, než se ji podařilo vyprostit a cestující evakuovat. Kvůli dýmu musely být načas uzavřeny vstupy i do několika dalších stanic. Předpokládá se, že se podzemní dráha vrátí k normálnímu provozu na dané lince až ve čtvrtek.

Metro je páteří moskevské dopravy, denně přepraví okolo sedmi až devíti milionů cestujících. Důsledky požáru v ranní špičce byly podle svědků poznat i na dalších, hlavně přestupních stanicích. Na soupravy, projíždějící se zvětšeným intervalem, čekaly davy pasažérů, které ucpaly i přechody mezi jednotlivými linkami podzemky. Do práce se zpozdily desetitisíce lidí.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)