Za korupci dva roky vězení pro slovinského expremiéra

Lublaň – Soud v Lublani kvůli úplatkům kolem nákupu obrněných transportérů firmy Patria uznal bývalého slovinského premiéra Janšu vinným z korupce. Potrestal ho přitom dvouletým vězením a navíc i pokutou. Odosuzení byli spolu s ním i další dva lidé. Janša se proti rozsudku na místě odvolal.

Soud Janšu potrestal dvouletým vězením a pokutou 37 tisíc eur. Dva další lidé souzení společně s ním dostali tresty 22 měsíců odnětí svobody. Podle státního zástupce Andreje Ferlince Janša, který byl premiérem země v letech 2004 až 2008, pomohl finské zbrojovce Patria k získání zakázky na nákup 135 obrněných vozidel za 278 milionů eur (asi 7,2 miliardy korun). Firma mu slíbila, že za nákup dostane odměnu. Z celého kontraktu přitom následně kvůli podezření z korupce sešlo. 

Patria v tendru porazila rakouský Steyr. Právě tato firma vyhrála soutěž na dodávku transportérů Pandur české armádě, jejíž okolnosti stále vyšetřuje policie v Česku a v Rakousku.    

Janša je nyní předákem slovinské opozice. Trvá na tom, že je nevinen. Expremiér byl obžalován už v roce 2010. Prokuratura se ho rozhodla obvinit poté, co finská veřejnoprávní televizní a rozhlasová stanice odvysílala investigativní reportáž nazvanou Pravda o Patrii, v níž právě odhaluje machinace kolem plánovaného nákupu.

Reportáž, zveřejněná těsně před slovinskými parlamentními volbami, poprvé zmínila v souvislosti s úplatkářskou aférou kolem armádní zakázky jméno Janeze Janši. Ten pak reportéry zažaloval za pomluvu. 

Kvůli stejné aféře stojí ve Finsku před soudem šest dalších osob. V Rakousku byl v souvislosti s tímto případem shledán vinným z korupce jeden rakouský občan.   

Vlastníkem firmy Patria je ze 73 procent finská vláda. Zbylých 27 procent drží evropský výrobce letecké techniky EADS.