Susan Riceová nakonec v úzkém kruhu Obamových spolupracovníků

Washington – Susan Riceová, americká velvyslankyně při OSN, měla původně nahradit Hillary Clintonovou ve funkci ministryně zahraničí. Jenže z vládního týmu Baracka Obamy Riceovou diskvalifikovaly její výroky o útoku na americké velvyslanectví v Benghází. Riceová se teď ale přece jen stala členkou úzkého týmu spolupracovníků prezidenta Obamy. Nahrazuje totiž ve funkci poradce pro otázky národní bezpečnosti Thomase Donilona.

Barack Obama přišel o jednoho ze svých blízkých spolupracovníků – poradce Thomase Donilona. Toho v týmu pro otázky národní bezpečnosti nahrazuje dosavadní americká velvyslankyně v OSN Susan Riceová. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na zdroj z Bílého domu. 

O Riceové se přitom před časem spekulovalo jako o nástupnici Hillary Clintonové na ministerstvu zahraničí. Jenže pak se Riceová stala terčem kritiky poté, co komentovala útok na americkou ambasádu v libyjském Benghází. 

Riceová po útoku vystoupila hned v několika televizních pořadech. Tvrdila přitom, že ambasádu napadl rozhněvaný dav věřících, které prý pobouřil protimuslimský film. Jenže pak se ukázalo, že to nebyla pravda. Útok byl promyšlenou akcí teroristů, zemřel při něm i americký velvyslanec.

Vydáno pod