Australský moderátor volající do nemocnice kvůli Kate dostal cenu

Canberra - Moderátor Michael Christian z australského rádia 2Day FM, který loni společně se svou kolegyní Mel Greigovou podvodem zjišťoval stav hospitalizované těhotné vévodkyně Kate v londýnské nemocnici, dostal od svého zaměstnavatele pracovní ocenění. Jejich telefonát je přitom spojován se smrtí zdravotní sestry z této nemocnice, která spáchala sebevraždu. Australský ministr komunikací Stephen Conroy odsoudil moderátorovo ocenění jako „projev špatného vkusu“.

Christian a Greigová se v prosinci v telefonátu s nemocnicí krále Edwarda VII. vydávali za královnu Alžbětu II. a prince Charlese. Zdravotní sestra Jacintha Saldanhaová hovor přijala a předala kolegyni, která moderátorům vyzradila podrobnosti o stavu manželky prince Williama. Šestačtyřicetiletá Saldanhaová neunesla následný tlak médií a okolí a oběsila se.

Greigová byla z živého vysílání stažena, ale Christian se v únoru vrátil do práce a působí v sesterské stanici sydneyského rádia 2Day FM. Za prosincový incident se oba moderátoři veřejně omluvili.

Moderátoři rádia 2Day FM a sestra Jacinta Saldanhaová
Zdroj: ČT24

Nyní zaměstnavatel udělil Christianovi ocenění, s nímž je spojen i výlet do Los Angeles. Moderátor uvedl, že má z ceny dobrý pocit. „Od začátku jsem cítil, že musím sám sobě něco dokázat. Navzdory všemu, co se v minulých měsících stalo, jsem pořád na vrcholu,“ prohlásil.

Australský ministr komunikací Conroy nicméně rozhodnutí udělit cenu tomuto moderátorovi kritizoval. „Tento šprým měl velmi vážné následky. Ocenit někoho tak krátce po takovéto události je podle mého názoru projevem špatného vkusu,“ řekl.

Britská justice v únoru oznámila, že nebude dvojici australských moderátorů stíhat. Podle britské prokuratury nejsou důkazy o tom, že by se moderátoři dopustili trestného činu zabití.

Vydáno pod