Ve Filadelfii se zřítila budova, zabila šest lidí

Filadelfie - V centru americké Filadelfie se dnes zřítila třípatrová budova, která spadla na sousední patrový dům s obchodem. Podle serveru televize Fox News při neštěstí zemřela jedna žena, později se však ukázalo, že počet obětí vzrostl na šest; záchranáři vyprostili z trosek dalších 13 zraněných lidí, kteří byli hospitalizováni. Objekt byl určen k demolici. Zda je za pádem budovy její špatný stav, policie ale neupřesnila.

Smrt ženy zasypané troskami potvrdily podle Fox News dva zdroje blízké vyšetřování případu. Všichni zranění jsou podle mluvčích místních nemocnic ve stabilizovaném stavu. Záchranáři i během noci pátrali po dalších obětech. „Stále nevíme, kolik lidí bylo uvnitř obchodu nebo případně nachodníku,“ řekl starosta města Michael Nutter. 

Filadelfské úřady potvrdily, že k neštěstí došlo v demoliční zóně. Několik svědků se podle médií shodlo na tom, že k pádu budovy přispěla činnost strojů chystajících demolici. Stavební dělník Dan Gillis pracující ve stejné ulici řekl, že těsně před pádem čelní zdi budovy viděl, jak jeřáb odstranil jeden z podpůrných nosníků od této stěny.

Hasiči k neštěstí vyrazili dopoledne místního času (před 17:00 SELČ). Budova se zřítila na obchod patřící Armádě spásy. Filadelfské úřady potvrdily, že k neštěstí došlo v demoliční zóně.

„Byl jsem ve své kanceláři naproti přes ulici a ucítil jsem otřesy a uslyšel velmi neobvyklé zvuky,“ řekl televizi CNN Ari Barker, podle nějž byla zřícená třípatrová budova dlouhodobě prázdná.