Seržant Bales se přiznal k zastřelení 16 Afghánců

Seattle - Americký seržant Robert Bales, který loni v Afghánistánu zabil 16 civilistů, se ke svým činům přiznal u vojenského soudu. Vyhne se tím trestu smrti. Voják před soudem prohlásil, že pro jeho činy není žádné ospravedlnění.

Bales byl obžalován z mnohanásobné promyšlené vraždy a hrozil mu nejvyšší trest. Dnes se přiznal k 16 vraždám, které spáchal ve dvou vesnicích v jižním Afghánistánu, kde loni v březnu sloužil.

Před vojenským soudcem Bales popsal své činy a uvedl, že zastřelil každou z obětí. Když se jej soudce zeptal na motiv, řekl voják, že sám sebe se na stejnou věc ptal milionkrát a odpověď nenašel. „Na tomto světě není dobrý důvod, proč jsem udělal ty strašné věci, které jsem udělal,“ prohlásil Bales.

Jeden z nejhorších skandálů americké armády během afghánské mise začal 11. března 2012 před úsvitem, kdy Bales opustil vojenskou základnu s pistolí ráže devět milimetrů a s útočnou puškou M-4, která byla doplněna o granátomet. Poté v několika domech postřílel afghánské civilisty a těla některých obětí spálil. Většina mrtvých byly ženy a děti.

Podle dohody Balesova obhájce s vojenskými prokurátory vojákovi jeho přiznání umožní vyhnout se trestu smrti.

Vydáno pod