Severní a Jižní Korea budou vyjednávat o Kesongu a turismu

Soul/Pchjongjang - Severní Korea navrhla Jižní Koreji rozhovory o znovuotevření společného průmyslového komplexu Kesong a obnovení zahraničních zájezdů turistů do severokorejského letoviska Kumgang v oblasti Diamantových hor. Soul nabídku dialogu přijal. Jde o nadějnou známku možného zlepšení vztahů mezi oběma Korejemi.

Přesné místo konání rozhovorů ještě není dohodnuto. Mohou být stanoveny podle potřeb jihokorejské strany.

Komplex Kesong, založený roku 2003 na území KLDR a financovaný převážně Jižní Koreou, byl posledním symbolem spolupráce obou Korejí z dob sbližování. Severní Korea počátkem dubna, v době stupňujícího se napětí na Korejském poloostrově, zabránila jihokorejským pracovníkům ve vstupu do oblasti a zablokovala dodávky surovin a potravin.

Všech třiapadesát tisíc severokorejských dělníků, kteří v Kesongu pracovali, bylo z průmyslové zóny odvoláno. Postupně odešli i všichni Jihokorejci.

Koncem května KLDR oznámila, že je ochotna vpustit jihokorejské podnikatele na obhlídku do Kesongu. Severokorejské sdělovací prostředky tehdy napsaly, že je Pchjongjang připraven zahájit s byznysmeny jednání o obnově činnosti komplexu. Jižní Korea ale chtěla rozhovory na vládní úrovni.

KLDR nabídla rozhovory kvůli Kesongu (zdroj: ČT24)

KLDR se snaží přilákat investory

Severokorejský parlament schválil zákon o vytvoření většího počtu ekonomických zón. Tímto krokem se izolovaný komunistický stát snaží nalákat zahraniční investice do svého skomírajícího centrálně plánovaného hospodářství.

Státní tisková agentura KCNA upřesnila, že parlament zákon přijal už koncem minulého měsíce. Nové ekonomické zóny mají být určeny pro průmysl, ale také zemědělství, turistiku, export, technologie a další aktivity. „Zahraniční právnické osoby, jednotlivci a ekonomické organizace, ale i zahraniční Korejci mohou v zónách ekonomického rozvoje investovat. Stát by měl poskytnout investorům podmínky pro zvýhodněné ekonomické aktivity, pokud jde o využívání půdy, zaměstnávání dělníků, placení daní a podobně,“ napsala KCNA s tím, že práva zaručená investorům a jejich ziskům budou chráněna zákonem.

Severokorejská agentura upřesnila, že nový zákon se nevztahuje na už existující speciální ekonomické zóny ve městech Rason, Hwangkumpchjong, Wihwado, Kesong a Kumgang.