Syrská armáda a povstalci si vzájemně „přebírají“ přechod na Golanech

Damašek/Bejrút - Syrská armáda převzala kontrolu nad hraničním přechodem v demilitarizované zóně mezi Izraelem a Sýrií. Přechod dnes ráno obsadili syrští povstalci. K bojům o přechod došlo pouze den poté, co armáda dobyla povstaleckou baštu Kusajr. Vůdce al-Káidy Ajmán Zavahrí vyzval islamisty v Sýrii, aby se sjednotili v boji proti zájmům USA a Izraele. Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci stáhne Rakousko své občany z pozorovací mise na Golanech.

O město Kunajtra, které u přechodu leží, svádějí rebelové s příslušníky syrské armády těžké boje. Po dobytí přechodu bylo několik zraněných syrských vojáků převezeno k ošetření do nemocnice v severoizraelském Safedu. Izrael v posledních třech měsících hospitalizoval v rámci syrské občanské války nejméně 16 zraněných.

Izrael vývoj za hranicemi pečlivě sleduje, protože se obává útoků islamistů, kteří se podílejí na ozbrojeném boji proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Zavahrí vyzval islámské povstalce v Sýrii, aby zabránili situaci, kdy by v Damašku po očekávaném pádu Asadova „zločineckého“ režimu vznikla nová vláda sloužící zájmům USA a Izraele. Ve zvukové nahrávce, zveřejněné dnes na internetu, radikály vyzval, aby neskládali zbraně a neopouštěli bitevní pole, dokud nevznikne v Sýrii islamistický stát. Jejich boj podle něj oživuje naději na osvobození Palestiny.

Rusko: Chemické zbraně nemohou být důvodem pro intervenci

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes řekl, že množící se zprávy o využívání chemických zbraní v Sýrii by neměly sloužit jako záminka pro zahraniční vojenskou intervenci. „Otázka chemických zbraní se stala předmětem spekulací a provokací,“ řekl Lavrov po setkání s kolegy z pobaltských zemí. „Nevylučuji, že někdo toho chce využít ke konstatování, že tím byla překonána nejzazší mez a že zahraniční intervence je nutná,“ dodal.

Francie a Velká Británie ve středu informovaly, že mají důkazy o využití nervového plynu sarin na syrských bojištích. Francouzský prezident François Hollande dokonce řekl, že svět na to musí reagovat. Spojené státy jsou zatím zdrženlivé - jejich ministr zahraničí John Kerry Francii požádal o bližší informace.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jennifer Psakiová dnes prohlásila, že USA už je obdržely. „Pozorně je prostudujeme a doporučujeme, aby země poskytly veškeré informace také OSN pro šetření, které vede ona,“ řekla Psakiová.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24

Americký prezident Barack Obama v minulosti řekl, že pokud se prokáže, že v Sýrii byly použity chemické zbraně, bude to bod obratu v přístupu k řešení krize.

Rusko ve středu také ostře reagovalo na úterní zprávu vyšetřovatelů OSN o situaci v Sýrii. Autoři tohoto dokumentu mimo jiné tvrdí, že syrská vláda je zodpovědná za politiku obléhání a bombardování měst a za zabíjení civilistů. Podle Moskvy, která straní Damašku, je zpráva jednostranná a odsuzuje pouze syrský vládnoucí režim.

EU přispěje na uprchlíky

Předseda komise José Barroso dnes o Sýrii prohlásil, že je to „skvrna na svědomí světa“. Připomenul, že unie přispívá na humanitární pomoc Syřanům nejštědřeji z celého světa a že už poskytla 840 milionů eur. 

Evropská unie dnes oznámila, že dá na pomoc obětem konfliktu v Sýrii dalších 400 milionů eur (deset miliard korun). „Poskytneme 400 milionů eur na humanitární i jinou pomoc Sýrii a jejím sousedům, zejména Libanonu a Jordánsku. Potřebujeme k tomu neomezený a bezpodmínečný přístup (k Syřanům) a je také třeba, aby v Sýrii ustavili dočasnou vládu národní jednoty,“ řekl Barroso. 

Peníze budou určeny hlavně uprchlíkům. Komisař pro rozpočet Janusz Lewandowski předem upozornil, že EU nemůže kvůli úsporné rozpočtové politice poskytnout tolik peněz, kolik žádá OSN.

Rakousko stáhne své občany z pozorovací mise na Golanech (zdroj: ČT24)