Bilance „tureckého jara“: Tři mrtví a čtyři tisíce zraněných

Istanbul/Ankara – Tři mrtvé a čtyři tisíce raněných si už vyžádaly týden trvající nepokoje v desítkách tureckých měst. Zatím poslední obětí je policista, který podlehl zraněním utrpěným při zásahu v přímořském městě Adana na jihu země; zranil se nešťastnou náhodou, když při zásahu proti demonstrantům spadl do podjezdu, který byl ještě ve stavbě. Podle vládních zdrojů utrpěly při nepokojích zranění desítky policistů.

Největší protesty se v noci na dnešek tradičně konaly ve dvou největších městech. V Istanbulu byly poměrně klidné, lidé nadále zůstávají v istanbulském parku Gezi, kde kontroverzní developerský plán celou vlnu protestů odstartoval. V metropoli Ankaře opět došlo na potyčky s policií, která tisíce demonstrantů házejících kameny rozháněla slzným plynem a vodními děly. Ve východotureckém Tunceli několik set demonstrantů postavilo barikády na hlavní třídě, policie znovu odpověděla vodními děly. V Izmiru zatkla dvě desítky lidí kvůli údajnému podněcování protestů přes sociální sítě.

Podle tureckého tisku zadržují úřady desítky lidí, včetně 11 cizinců, vesměs turistů, proti kterým se chystá obvinění z podněcování nepokojů. Mezi zatčenými jsou údajně čtyři Američané, dva Britové, Francouz, Ind a Řek.

Dnes se z návštěvy severoafrických zemí do vlasti vrací premiér Recep Tayyip Erdoğan, od něhož protestující žádají omluvu za jeho znevažující výroky na adresu demonstrantů. Během protestů zazněly i výzvy k premiérově demisi. Místopředseda vládní islámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Hüseyin Çelik se dnes snažil situaci ještě více zklidnit prohlášením, že vláda rozumí obavám protestujících a přijme opatření k jejich zažehnání. Také vyzval stoupence AKP, aby nejeli Erdoğana vítat na letiště a situaci ještě více nevyhrocovali.

Demonstranti už zformulovali i další požadavky. Kromě Erdoğanovy omluvy a demise chtějí rezignaci policejních šéfů Istanbulu, Ankary a dalších měst, propuštění osob zadržených v souvislosti s protesty, posílení svobody projevu a zastavení plánů na realizaci kontroverzního developerského projektu v centru Istanbulu.

Stavět se bude, vzkázal Erdoğan

Premiér Erdoğan před návratem z Tuniska ujistil, že vláda neustoupí od stavebních projektů v centru Istanbulu, kvůli nimž protesty původně začaly. Prohlásil, že demonstranti se nechali zmanipulovat teroristickými skupinami. Kritizoval také osoby, které se zapojily do násilností. „Projekt pro náměstí Taksim sjednocuje historii s přírodou a v Istanbulu díky němu vznikne krásné prostředí,“ řekl. Na místě Atatürkova kulturního střediska, které má být v rámci projektu zbouráno, prý vznikne opera a kolem budou vysázeny stromy.

Vydáno pod