Americká vláda sleduje telefonní hovory občanů

Londýn/Washington – Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) shromažďuje informace o telefonátech desítek milionů Američanů. Nejméně od jedné z telefonních společností získává data o telefonních číslech a délce hovorů. Píše o tom na svém webu britský deník The Guardian. Vláda takový postup obhajuje, prý se díky tomu podařilo zabránit nejméně jednomu teroristickému útoku.

Deník The Guardian poukazuje na tajný soudní příkaz, který americké telekomunikační společnosti Verizon nařizuje NSA denně zpřístupnit údaje o všech hovorech klientů. Americká vláda sice nezískává přímo záznamy obsahu telefonátů ani osobní údaje o volajících, má ovšem k dispozici telefonní čísla a informaci o času hovoru a délce jeho trvání. 

Dokument, jehož text The Guardian zveřejnil, podepsal soudce Roger Vinson 25. dubna a příkaz platí do 19. července. Mluvčí prezidenta Baracka Obamy prohlásil, že sběr těchto dat je pod kontrolou ústavních orgánů a nenarušuje občanské svobody. Ministr spravedlnosti Eric Holder tvrdí, že o aktivitě NSA byli plně informováni členové Kongresu. Předseda zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů Mike Rogers řekl, že program zahrnující sběr informací o hovorech překazil v minulosti nejméně jeden významný teroristický čin. „V průběhu několika posledních let byl tento program použit k zastavení teroristického útoku ve Spojených státech. Víme o tom,“ řekl.  

Zpráva přišla poté, co se Bílý dům stal minulý měsíc terčem kritiky za to, že v rámci vyšetřování teroristické hrozby shromažďoval data o telefonátech redaktorů agentury AP s cílem zjistit jejich zdroje. 

Americká vláda loni získala výrazně větší pravomoci pro sledování obyvatel USA kvůli boji proti terorismu. Na rozdíl od minulosti se může zaměřovat i na všemožné záznamy o lidech, kteří nejsou z ničeho podezřelí. Vládě pomáhá v otázce omezování osobních svobod z důvodu bezpečnostní hrozby především protiteroristický zákon známý jako Patriot Act, vydaný krátce po útocích 11. září 2001. Ten poprvé v historii umožnil bezpečnostním službám odposlouchávat telefonické hovory řadových občanů či sledovat elektronickou poštu mezi lidmi v USA a v zahraničí, aniž k tomu dal svolení soud. Kongres platnost zákonu pravidelně prodlužuje.

Vydáno pod