Vlky už nechránit, navrhují úřady v USA

Washington - Americké úřady dnes navrhly úplné zrušení ochrany vlků, kteří byli dosud v zemi na seznamu ohrožených druhů. Návrh následuje po čtyřicetileté snaze, aby se počet těchto savců výrazně zvýšil. Podle úřadů toho bylo dosaženo, někteří vědci ale rozhodnutí Obamovy administrativy považují za ukvapené.

K návrhu administrativy se nyní zhruba rok může vyjadřovat veřejnost, poté bude přijato konečné rozhodnutí. Jak nicméně tvrdí někteří vědci spolu se zákonodárci, stále to není dostatečné. Vlci by podle nich měli být i nadále chráněni, aby se mohli rozšířit do více než deseti států, které nyní obývají.

Zástupci loveckých asociací a farmářů návrh naopak vítají. Zemědělci si již dlouhou dobu stěžují na to, že jim šelmy vybíjejí chovná zvířata a oni mají svázané ruce pravidly, kdy je a kdy není možné vlka zabít. V Montaně, Wyomingu, Idahu, Minnesotě a Wisconsinu, kde byla ochrana vlků zrušena, lovci během posledních pár let zabili již přes 1 600 těchto zvířat.

Na seznam ohrožených druhů se vlci dostali v roce 1974. V několika posledních letech jich ale začalo přibývat, proto některé státy již jejich ochranu zrušily. V roce 2009 to byly například Montana a Idaho. Podle nového plánu by pod federální ochranou zůstala jen malá populace vlků šedých mexických žijících na jihozápadě země.

V oblasti od Skalnatých hor až po západ Velkých jezer se v současné době pohybuje více než 6 100 vlků. Jak uvedl Dan Ashe z americké organizace na ochranu přírody, ještě v minulém století byli vlci na pokraji vyhynutí, nyní ale populace těchto šelem úspěšně roste.

Vydáno pod